Arjan Human

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Arjan Human

'
Geboren 8 november 1978 Middelharnis
Beroep profvoetballer en voetbaltrainer

Arjan Human is een Nederlands voormalig betaald voetballer.

Loopbaan als voetballer

Begin

Arjan Human begint met voetballen bij de Middelburgse club Zeelandia. Als D-pupil maakt hij de overstap naar stadgenoot Middelburg. Op vijftienjarige leeftijd wordt de talentvolle Human weggeplukt door de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij met het B1-elftal kampioen van Nederland wordt. Vanwege matige studieresultaten moet hij het profvoetbal daarna even uit zijn hoofd zetten en vraagt hij in 1996 overschrijving aan naar de amateurs van FC Dauwenaele uit Middelburg. Deze club komt op dat moment uit in de tweede klas van het zaterdagvoetbal.

Prof

Na een prima jaar, waarin hij regelmatig scoort, kan Human in 1997 op achttienjarige leeftijd een (tweejarig) profcontract tekenen bij Cercle Brugge.[1] In oktober, in een bekerwedstrijd met Excelsior Moeskroen, maakt Human zijn debuut in de hoofdmacht.[2]

Na een goed begin valt Human, die dagelijks met de scooter op en neer rijdt naar Brugge, sterk terug en speelt hij zijn wedstrijden vooral voor de beloftes.[3]

Na een teleurstellend tweede seizoen in Belgie keert Arjan Human in de zomer van 1999 terug naar de amateurs. Hij gaat voetballen voor hoofdklasser vv Kloetinge. Bij de Bevelandse club presteert Human erg goed. Hij scoort er op los en diverse profclubs dingen opnieuw naar zijn handtekening.[4] Human kiest in mei 2000 uiteindelijk voor eredivisieclub RKC uit Waalwijk.

Human speelt in het seizoen 2000/2001 in totaal zestien keer voor RKC, waarin hij vier keer scoort. In acht wedstrijden staat hij in de basis, in eveneens acht wedstrijden valt hij in. Om hem meer speeltijd te laten opdoen wordt hij in het seizoen 2001/2002 een jaar verhuurd aan eerstedivisionist ADO Den Haag.

Ondanks een sterk begin in Den Haag belandt Human al snel op de reservebank en moet hij het doen met korte invalbeurtjes. Een frustrerende ervaring.[5] Aan het eind van het seizoen kiest Human dan ook voor terugkeer naar het amateurvoetbal in Zeeland. Hij gaat voor HSV Hoek spelen.

Terug naar de amateurs

Arjan Human presteert goed bij zijn nieuwe ploeg. Weliswaar scoort hij niet zo veel, maar is hij wel vaak de aangever voor de doelpuntenmakers.[6]

Human blijft twee jaar in Zeeuws-Vlaanderen. Daarna, in 2004, kiest hij voor een aanbieding van hoofdklasser ASWH uit Hendrik Ido Ambacht. De beslissing is mede ingegeven doordat zijn vriendin in Rotterdam woont. Met ASWH wordt Human in 2005 landskampioen en wint met deze club een jaar later zowel de KNVB beker als de Supercup voor amateurs. In augustus 2007 loopt Arjan Human in een bekerwedstrijd tegen het Drentse WKE een zware kruisbandblessure op. Pas anderhalf jaar later maakt hij zijn rentree.

Zomer 2009 stapt Human over naar BVV Barendrecht. Met deze nieuwe club wordt Human in mei 2010 kampioen van de Hoofdfklasse A. Een jaar later keert Human terug naar Zeeland. Hij gaat spelen voor VC Vlissingen.[7] Human speelt tot 2014 bij Vlissingen. Daarna wordt hij trainer bij zondagderdeklasser Breskens. In 2015 keert Human onverwacht weer terug als speler; dit keer bij de Middelburgse zaterdag 4e-klasser MZVC.

Profwedstrijden Nederland

Seizoen Club Land Competitie Wed. goals
2000/'01 RKC Waalwijk NL Eredivisie 16 4
2001/'02 ADO Den Haag NL Eerste divisie 27 3

Erelijst

  • Zaterdagamateurkampioenschap 2005
  • Algemeen amateurkampioenschap 2005
  • Afdelingskampioenschap 2005 en 2010
  • Districtsbeker Zuid I 2006
  • Gatorade Cup Amateurs 2006
  • Supercup Amateurs 2005

Auteur

Wim van Gorsel, 2016, herz. 2021

Bronnen

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC en De Stem, 1995-2015

Noten