Anthonius van den Wijngaerde

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthonius van den Wijngaerde
Van den Wijngaerde.jpg
Vogelvluchtgezichl van Amsterdam naar de vogelvluchtkaart van Cornelis Antonisz door Antoon van den Wijngaerde, 1547-1550. Stadsarchief Amsterdam. Bron: Wikimedia Commons
Geboren Antwerpen
Beroep Kaarttekenaar en graveur
VIAF Anthonius van den Wijngaerde

Kaarttekenaar en graveur. Anthonius van den Wijngaerde was van 1510-1522 lid van het St.-Lucasgilde te Antwerpen. In 1557 kreeg hij in deze stad een privilege als kaartdrukker. Zijn specialiteit was het tekenen van panoramische gezichten op steden en land streken, die uiterst nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Hiervoor verbleef hij o.a. in Rome, in Engeland en sinds 1561 in Spanje aan het hof van koning Philips II. In 1572 kreeg hij van deze vorst een eregeld omdat hij aan beide handen verlamd geraakt was.

Eén van Anthonius van den Wijngaerde's belangrijkste werken is de Zelandiae descriptio (1550), een groot panorama, van Walcheren, 10,25 m lang en 43 cm hoog, gedeeltelijk met waterverf en overigens met de pen uitgevoerd. Het geeft een 'tour de horizon' van Walcheren. Niet alleen de steden en dorpen, maar ook het landschap, de kust en de schepen op zee zijn met de grootste nauwkeurigheid aangegeven. Dit unieke tijdsdocument bevindt zich in het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen. Het werd gereproduceerd als bijlage bij het boek De Nederlandse Delta (1982).

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

Peter Sijnke (herz. 2012).

Literatuur