Anne Terpstra

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken

Wielrenster, afkomstig uit Zierikzee.

Anne Terpstra
Anne Terpstra.jpg
Anne Terpstra als winnaar NK moutainbike, foto: André Weening, 2013, bron: PZC, 25 febr. 2014, pag. 63.
Geboren 5 januari 1991 Zierikzee
Beroep wielrenster en studente
VIAF [1]

Loopbaan als wielrenner

De wielrenster Anne Terpstra werd geboren in Zierikzee en woonde later nog in Koudekerke en Goes. Een aantal jaar geleden verhuisde ze naar Apeldoorn.

In 2009 wint ze in Madrid bij de junioren de wereldbeker bij het mountainbiken (MTB). Een jaar later, in 2010, gaat ze over naar de beloften. Ze eindigt vervolgens als zevende op het EK MTB en wordt ze 34e op het WK MTB. IN 2011 wordt ze vijfde op het WK MTB.

In 2012 lukt het Anne Terpstra net niet als mountainbikester de Olympische Spelen (Londen) te halen.

In 2013 verovert Anne Terpstra de nationale titel mountainbike in het Gelderse Groesbeek. Ze komt in die wedstrijd solo over de finish. In dat jaar gaat Anne Terpstra rijden voor de wielerploeg van Endura Lady Force. Dit is een Zeeuwse (weg)wielerploeg van Gerrie Sijnesael en Frank Geensen. Als mountainbiker komt ze uit voor het Brentjes Mountainbike Racingteam.

In 2014 behaalt Anne Terpstra een vijfde plaats op het EK MTB. Later dat jaar wordt ze in het Limburgse Noorbeek voor de tweede keer nationaal kampioen MTB.[1]

Het team Endura Lady Force, foto: Mark Neelemans, 2013, bron: PZC, 9 febr. 2013, pag. 30.

In 2016 wordt Anne Terpstra voor de derde keer op rij Nederlands kampioen. Op het EK dat jaar (Huskvarna, Zweden) behaalt ze de elfde plaats. Dit was net niet goed genoeg (top 10) voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Omdat later echter een deelnemer uit de top 10 werd geschrapt, kon Anne Terpstra toch nog naar Rio. Hier kon ze geen rol van betekenis spelen. Met een vijftiende plaats belandde ze in de middenmoot.

Prive

Anne Terpstra is student medicijnen. Vanwege haar wielercarrière liep ze enige vertraging op in haar studie.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016

Bronnen

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC, 2010-2015

Noten