Anne Bolle

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Anne Bolle
AnneBolle 61508.jpg
Anne Bolle in 1902, foto: Anne Bolle, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 61508
Geboren 6 mei 1883 Middelburg
Overleden 7 juni 1968 Middelburg
Beroep Juriste
VIAF Anne Bolle

Jeugd

Tennisclub te Middelburg, met rechtsonder Anne Bolle, ca. 1900, foto: Anne Bolle, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 2145

Mr. Anne Bolle (eigenlijk Janna Bolle) groeide op aan de Nieuwstraat 28 in Middelburg. Zij was de dochter van Dr. Johan Cornelis Bolle, de eerste Middelburgse chirurg en zus van Henriëtte Bolle. Als enige meisje, soms als enige leerling, volgde ze het gymnasium in de stad. In het oude systeem mocht een meisje niet alleen met een jonge leraar in een lokaal zitten. Daarom moest er een chaperon bijzitten, dat daardoor vaak gedwongen de rector was. Zij wilde eigenlijk medicijnen studeren, maar omdat dit in de tijdgeest nog geen passend beroep werd geacht ging zij rechten studeren. Ook had ze een passie voor fotografie. Ze maakte al op zestienjarige leeftijd fotoreportages van het werk in het Middelburgse ziekenhuis en tijdsbeelden van onder meer fietsclubs, tennisclubs en portretten. Haar vader was daar de eerste academisch chirurg. Er bestaan nog altijd honderden foto’s van glasplaatnegatieven van Bolle, die na haar dood aan de Provinciale Bibliotheek van Zeeland werden geschonken (deze bevinden zich thans in Beeldbank Zeeland). Zij bleef zeer gehecht aan haar stamland Schouwen, waarover zij een lezing hield in 1915.

Promotie

Stellingen van Janna Bolle, ter verkrijging van de graad van doctor in de rechtswetenschap voor de Universiteit van Amsterdam (Middelburg: Altorffer, 1909), ZB.

Bolle promoveerde op 25 november 1909 in de rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Eén van haar stellingen luidde: ‘een gemeenteraad, die eene onderwijzeres op grond van haar huwelijk ontslaat, handelt in strijd met de wet.’ In de periode 1910-1954 was zij advocaat en procureur in Middelburg en stond zij op de bres voor de verdediging van de belangen van vrouwen. Bolle was geruime tijd verbonden aan het kantoor van mr. P. Dieleman. Ze was gespecialiseerd in de oprichting van vennootschappen. Ze kreeg vooral bekendheid door haar bewogenheid met haar cliënten.

Sociale bewogenheid en rol als feministe

Fietsclub; zittend: Anne Bolle. Staand v.l.n.r.: Katy Geill, Louis Jellesma, G. Verhey, N. de Vulder van Noorden en M. Kakebeeke, foto: Anne Bolle, juli 1901, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 2106

De sociale bewogenheid van Bolle uitte zich onder meer in haar werk voor het Provinciaal Comité tot hulverlening van vluchtelingen in Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de Belgische regering werd ze met Mr. P. Dieleman tot intendant benoemd voor de vluchtelingen. Ze kreeg de functies klerenuitdeling en handelszaken te behandelen en zette zich in het bijzonder in bij de verzorging van duizenden Belgische vluchtelingen. Anne Bolle werd 85 jaar oud en stierf op 7 juni 1968. Anna Bolle werd te Haamstede begraven op 11 juni 1968. Bij leven was zij welbekend met de overige prominente provinciale feministes van haar generatie: Henriëtte van der Mey en Neeltje Lokerse.

Bibliografie

Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

M.P. de Bruin, herz. J. Francke, 2015

Literatuur