Anita en Ed

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Anita en Ed
Anita en Ed.jpg
Foto: Officiële website Anita en Ed.
Geboren ca. 1963
Beroep Zangeres
Anita en Ed
Geboren ca. 1961 Rotterdam
Beroep Zanger en drukker

Geschiedenis van de band

Op zijn vijftiende begon Ed Kouwenhoven in zijn eerste bandje, waarin hij een huiskamerorgel bespeelde. Het was Koninginnedag 1976 en samen met zijn vriendje Gerrie Paulusse traden ze op in een café in hun woonplaats Scherpenisse. Toen ze op een avond in een tent in Bergen op Zoom speelden vroeg een meisje (Anita Verbaarendse) of ze een deuntje mee mocht zingen. Nadat Anita in de band bleef werd deze omgedoopt tot ‘Anita en de Edgerboys’.

Hoewel het de bedoeling was een plaat in het Engels op te nemen kwam deze er niet. Een intussen op Anita verliefde Ed schreef voor haar ‘A la vie la mort’ (‘Voor eeuwig tot aan de dood’). Het werd zowaar een hit en werd uitgebracht op het Telstar-label van de landelijk bekende platenbaas Johnny Hoes. Nadat deze het duo vervolgens een contract aanbood weigerden Anita en Ed te tekenen. Het feit dat ze dan hun muziekrechten moesten afstaan woog voor hen te zwaar. Mede hierdoor lukte het niet echt landelijk door te breken.

Anita en Ed waren intussen een liefdespaar en struinden feesten en partijen af. Succesvol, tot een zware enkelblessure van Anita in 1988 roet in het eten gooide en er een voorlopig eind kwam aan hun samenzang. Pas in 2006, achttien jaar later, maakte het Thoolse zangduo een comeback. Opnieuw succesvol, want binnen korte tijd stonden ze met hun nummers vrijwel voortdurend op nummer één bij TV Oranje, een station dat alleen Nederlandstalige muziek uitzond. Om hun succes verder uit te bouwen richtte het zangduo daarom een eigen platenlabel op: ‘Coldhofsound’. Ze scoorden hits met de nummers ‘Wat gaan we nu eten?’, ‘Mexico’ en ‘Waar is de poort’; een oude hit die via een kerstclip nieuw leven werd ingeblazen. Hun laatste hit was ‘He, ouwe gek’ en voerde hen zelfs naar een optreden van het televisieprogramma ‘Sint en De Leeuw’ van Paul de Leeuw.

Bronnen

Literatuur

Sites

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten