Albert Jan Veldkamp

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Albert Jan Veldkamp
Veldkamp.jpg
Albert Veldkamp
Geboren 27 september 1925 Tiel
Overleden 28 februari 2021 Vlissingen
Beroep loods, schipper, walvisvaarder
VIAF Albert J. Veldkamp

Leven en werk

Veldkamp was de oudste zoon in een bloemisterijgezin in Tiel en voorbestemd om de zaak van zijn vader op te volgen, maar liever ontdekte hij de wereld omdat Tiel na de oorlog in puin lag. Na een opleiding aan de Zeevaartschool op Terschelling kwam hij in 1947 in dienst bij de Rotterdamsche Lloyd als leerling-stuurman. Een jaar later ging hij als derde stuurman naar Vinke & Co, reder van de Willem ¬Barentsz. Vanaf 1948 voer hij jaarlijks als stuurman op de enige Nederlandse walvisvaarder Willem Barentsz en later ook op het nieuwe schip met dezelfde naam. Nederland stopte in 1964 met de walvisvaart, maar Veldkamp was in 1956 al loods op de Westerschelde geworden om dichter bij zijn gezin te zijn (de reizen naar Antarctica duurden zeven maanden). In 1980 ging hij op 55-jarige leeftijd met pensioen.

Hij besloot opnieuw de wereldzeeën te bevaren. Als schipper op de driemastschoener De Eendracht zeilde hij vele malen naar het Caribisch gebied. Met de omgebouwde loodsboot Plancius maakte hij in de jaren '80 en '90 zeven wetenschappelijke expedities naar het Noordpoolgebied, ditmaal juist om het dierenleven in de poolgebieden te bestuderen. Uit de Plancius expedities zou de latere pool-reisorganisatie Oceanwide Expeditions ontstaan. Aan de hand van zijn dagboekaantekeningen en de scheepsjournaals schreef Veldkamp het boek In het kielzog van de Willem Barentsz. In zijn periode als loods raakte hij betrokken bij de Stichting Het Zeilend Zeeschip Eendracht. Hierbij kwam hij ook in contact met het Duitse loodsenkoor de Knurrhahn uit Kiel. Hij wilde een dergelijk koor in Vlissingen oprichten en dat lukte hem in 1971. Het koor zou in 2021 het vijftigjarige bestaan vieren en groeide van vijftien naar zeventig loodsen. Er kwamen optredens met symfonieorkesten en bekende solisten. Met een eigen musical trok het Scheldeloodsenkoor over de wereld.

Veldkamp verzamelde tijdens zijn vaartijd veel materiaal met betrekking tot de walvisvaart. Hiervan werd in 2022-2023 een tentoonstelling in het Museum Veere samengesteld.

Bibliografie

Auteur

-J. Francke, 2022.

Literatuur