Adriaen Coorte

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Adriaen Coorte
Coorte RM1697.jpg
A. Coorte, Stilleven met asperges, olieverfschilderij, 1697, bron: Rijksmuseum
Geboren ca. 1660 IJzendijke
Overleden ca. 1707 ?
Beroep kunstschilder
VIAF A. Coorte

Biografie

Van Adriaen Coorte is zeer weinig bekend. Hij werd tussen 1659 en 1664 geboren als tweede zoon van Cornelis Coorte en Petronella van Goch, waarschijnlijk in het magistraatshuis aan de Markt in IJzendijke. Zijn vader was griffier van IJzendijke. Na diens overlijden, in 1675, verhuisde zijn moeder met haar zoons naar de Gortstraat in Middelburg. Al vroeg ging Adriaen vervolgens naar Amsterdam, waar hij rond 1680 werkte bij Melchior d'Hondecoeter, door wiens thema's (vogels en andere dieren) hij ook werd beïnvloed. Van 1683-1707 was hij actief als kunstschilder en werkte hij waarschijnlijk in Middelburg, waar hij vooral kleine stillevens maakte. Aangezien zijn werk in de 18e en 19e eeuw voornamelijk in Zeeuwse verzamelingen te vinden was, mag worden aangenomen dat hij in Zeeland en vermoedelijk Middelburg werkte. Inderdaad wordt in 1695/96 een zekere 'Coorde, fijnschilder' in Middelburg beboet omdat hij schilderijen verkoopt zonder lid te zijn van het gilde. Voor de rest ontbreekt elk spoor van hem. Zijn vroegst gedateerde schilderij (1683) is een vogelstuk in de trant van d' Hondecoeter, maar daarna schilderde hij uitsluitend stillevens van vruchten, groenten, bloemen en bladeren, soms met een vlinder of ander klein gedierte. Daarnaast zijn er nog enkele vanitas-stukken en een paar schilderijtjes met schelpen, die tot de hoogtepunten in zijn werk behoren.

Stijl en invloed

Stilleven van Adriaan Coorte, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 143135

Zijn schilderijen vallen op door de uiterste eenvoud (een schaal met aardbeien of een bosje asperges, enkele perziken of kruisbessen, geplaatst op een stenen dorpel, zijn geliefkoosde onderwerpen) en door het prachtige zachte licht, waarin alle details haarfijn uitkomen. Met deze geconcentreerde liefdevolle aandacht voor enkele eenvoudige voorwerpen is hij uniek in de kunst van zijn tijd. Hoewel hij eeuwenlang nauwelijks is opgemerkt, wordt hij tegenwoordig beschouwd als één van de grootste schilders van het Nederlandse stilleven. De musea van Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Parijs (Louvre) en Oxford bezitten werk van hem. In 2008 was een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Mauritshuis te zien.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-herzien Peter Sijnke, 2011

Literatuur

-'Adriaen Coorte', in: Zeeuws Tijdschrift 63/nr. 3-4(2013) 19.

-Ton de Jong en H.J. Plankeel, Adriaen Coorte uit IJzendijke, een eenzame stillevenschilder (Hilvarenbeek, 2015).

-Bol, Adriaen Coorte.

-Quentin Buvelot (samenst. en red.), De stillevens van Adriaen Coorte (werkzaam c. 1683-1707), met oeuvrecatalogus (2008).