Adriaan Walraven

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Adriaan Walraven
A Walraven.jpg
De botanicus Prof. Wirtgen uit Koblenz vernoemde een door Adriaan Walraven ontdekte variëteit van het blauw walstro naar hem. Bron: Wikimedia Commons.
Geboren 19 februari 1820 Nieuw- en St.-Joosland
Overleden 20 oktober 1895 Nieuw- en St.-Joosland
Beroep Arts en burgemeester, amateur-botanicus
VIAF [1]

Biografie

Arts en amateur-botanicus. Zoon van Jacobus Walraven, burgemeester en smid te Nieuw- en St.-Joosland) en Neeltje de Visser. Volgde een opleiding aan de Klinische School te Middelburg en vestigde zich hierna als geneeskundige te plattelande in 's Heer Arendskerke (1841-1844), Hoek (1844-1871), Lamswaarde (1871-1873) en Nieuw -en en St.-Joosland (1873-1895).

Walraven hield zich bezig met botanie, geologie en muziek en deed praktische waarnemingen in zijn artsenpraktijk, waarover hij publiceerde. Hij was lid van de Geneeskundige Raad van Zeeland (1877) en bestuurslid van de Zeeuwse afdeling van de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering van de Geneeskunde. Zijn inzet m.b.t. inentingen en zijn optreden tijdens een cholera-epidemie in Oost Zeeuws-Vlaanderen werden bekroond.

Walraven is vooral bekend geworden door zijn activiteiten op botanisch gebied. 's Zomers besteedde hij veel tijd aan het botaniseren; hierdoor groeide hij uit tot de beste kenner in zijn tijd de verspreiding van wilde planten op Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen. Hij zond exemplaren van zeldzame soorten naar het buitenland, publiceerde over zijn vondsten en genoot de eer dat prof. Wirtgen uit Koblenz een door Walraven ontdekte variëteit van het blauw walstro naar hem vernoemde. (Nu heet deze soort Sherárdia arvénsis (L.) var. Marítima Griseb). Ook werd hij benoemd tot lid van de Ned. Botanische Vereeniging (1853) en was hij conservator van de Flora Zelandiae van het Zeeuwsch Genootschap. Voor het museum van dat Genootschap verzamelde hij oude gebruiksvoorwerpen uit zijn omgeving en hij spoorde in 1894 (ter gelegenheid van het bezoek van de 'twee koninginnen' aan Zeeland) oude Walcherse klederdrachten op.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

F. van Noordwijk

Literatuur