Adri de Korte

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Adri de Korte
Adri de Korte1.jpg

Fotograaf: onbekend, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland
Geboren 22 september 1947 Meliskerke
Overleden 28 mei 2003 Salzburg (O.)
Beroep motorcrosser
VIAF [1]

Motorcoureur uit Meliskerke.

Loopbaan als crosser

Eerste begin

Adri de Korte groeide op in een streng gereformeerd milieu in het Walcherse Meliskerke. Zijn vader was werkzaam als landbouwer. Als kind had Adri al grote belangstelling voor alles wat met techniek te maken had. Als tiener was hij heel vaak aan het sleutelen aan zijn brommer. Toen een vriend in 1966 van de opbrengst van een goudschat in Serooskerke een Kawasaki kocht hielp Adri hem bij het sleutelen. Geïnspireerd hierdoor kwam de motorcarrière van Adri in een versnelling. Dit leidde er onder andere toe dat hij twee jaar later, in 1968, zijn eerste wedstrijd reed op het circuit van Zantvoort.

Conflicten

Zijn leven als motorcoureur bracht Adri de Korte geleidelijk meer en meer in conflict met zijn ouderlijk huis. Dat had vooral te maken met het feit dat de wedstrijden vaak 's zondags werden verreden. Dit waren dagen dat Adri regelmatig in een ambulance naar huis werd gebracht vanwege een ongeluk op het motorcircuit.

Nationaal kampioen

In 1975 werd Adri de Korte in Maastricht Nederlands kampioen in de 50 cc-klasse.[1] Hij wordt daarmee de eerste Zeeuw die ooit een nationale titel veroverde.

Hij deed twee keer mee aan de TT in Assen.

Adri de Korte was niet alleen coureur. Als gedreven motorfanaat was hij ook constructeur en monteur. Hij deed in principe alles zelf.

Persoonlijk

Adri de Korte was een broer van de bekende poolreiziger Ko de Korte. Zijn broer nam hem regelmatig mee op een van zijn reizen, bijv. naar Antarctica, Groenland of Spitsbergen. Hij was getrouwd met Ria Joosse uit Middelburg en werkte als onderhoudsmonteur bij Amgas in Middelburg. Op 28 mei 2003 kwamen beiden om het leven bij een verkeersongeluk in de buurt van Salzburg. Terwijl vrouw Ria bij hem achterop de motor zat reageerde Adri te laat op een stilstaande file. Beiden waren op slag dood.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten