Wolfsmelk: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 4: Regel 4:
 
[[Bestand:Heksenmelk.jpg|thumb|right300px|Heksenmelk, bron: Kristian Peters, Wikimedia]]
 
[[Bestand:Heksenmelk.jpg|thumb|right300px|Heksenmelk, bron: Kristian Peters, Wikimedia]]
 
==Wolfsmelk (Euphórbia)==
 
==Wolfsmelk (Euphórbia)==
Plantengeslacht, waarvan in Zeeland vier soorten voorkomen, drie als akkeronkruid. Het meest algemeen is het kroontjeskruid (Euphórbia helioscópia)  Dit komt overal in het Zeeuwse polderland algemeen voor, hetzelfde geldt voor de tuinwolfsmelk (Euphórbia péplus) en de kleine wolfsmelk (Euphórbia exígua). Landelijk bezien is de laatste soort niet algemeen. In het Zeeuwse kleigebied komt deze soort vrij veel voor (met name in Zeeuws-Vlaanderen). De vierde soort van dit geslacht is de zeewolfsmelk (Euphórbia parálias). Deze groeit optimaal in de zeereep in jonge duinen. Het is een in Nederland zeldzame plant, die aan de Zeeuwse stranden op enkele plaatsen voorkomt. Dialect: Tholen, Schouwen-Duiveland: zulver-onder-waeter; Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen: heksenmelk; Zeeuws-Vlaanderen: wrattenkruid; Schouwen-Duiveland: koffieboone.
+
Plantengeslacht, waarvan in Zeeland vier soorten voorkomen, drie als akkeronkruid.  
 +
===Kroontjeskruid (Euphórbia helioscópia)===
 +
Het meest algemeen is het kroontjeskruid (Euphórbia helioscópia)  Dit komt overal in het Zeeuwse polderland algemeen voor, hetzelfde geldt voor de tuinwolfsmelk (Euphórbia péplus) en de kleine wolfsmelk (Euphórbia exígua). Landelijk bezien is de laatste soort niet algemeen. In het Zeeuwse kleigebied komt deze soort vrij veel voor (met name in Zeeuws-Vlaanderen). De vierde soort van dit geslacht is de zeewolfsmelk (Euphórbia parálias). Deze groeit optimaal in de zeereep in jonge duinen. Het is een in Nederland zeldzame plant, die aan de Zeeuwse stranden op enkele plaatsen voorkomt. Dialect: Tholen, Schouwen-Duiveland: zulver-onder-waeter; Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen: heksenmelk; Zeeuws-Vlaanderen: wrattenkruid; Schouwen-Duiveland: koffieboone.
  
 
==Auteur==
 
==Auteur==

Versie van 21 feb 2022 om 10:41

Wolfsmelk
Heksenmelk, bron: Kristian Peters, Wikimedia

Wolfsmelk (Euphórbia)

Plantengeslacht, waarvan in Zeeland vier soorten voorkomen, drie als akkeronkruid.

Kroontjeskruid (Euphórbia helioscópia)

Het meest algemeen is het kroontjeskruid (Euphórbia helioscópia) Dit komt overal in het Zeeuwse polderland algemeen voor, hetzelfde geldt voor de tuinwolfsmelk (Euphórbia péplus) en de kleine wolfsmelk (Euphórbia exígua). Landelijk bezien is de laatste soort niet algemeen. In het Zeeuwse kleigebied komt deze soort vrij veel voor (met name in Zeeuws-Vlaanderen). De vierde soort van dit geslacht is de zeewolfsmelk (Euphórbia parálias). Deze groeit optimaal in de zeereep in jonge duinen. Het is een in Nederland zeldzame plant, die aan de Zeeuwse stranden op enkele plaatsen voorkomt. Dialect: Tholen, Schouwen-Duiveland: zulver-onder-waeter; Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen: heksenmelk; Zeeuws-Vlaanderen: wrattenkruid; Schouwen-Duiveland: koffieboone.

Auteur

-A.M.M. van Haperen