Willem de Soete van Laecke Haulthain, Heer van

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2021 om 10:08
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem de Soete van Laecke Haulthain, Heer van
W de Soete.jpg
Willem de Soete was tot zijn dood gouverneur van Sluis. Foto: A. de Pauw, ca. 1910. Bron: ZB, Beeldvbank Zeeland, rec.nr. 20896.
Geboren 1565
Overleden 26 september 1637 Sluis
Beroep luitenant-admiraal
VIAF [1]

Biografie

Willem de Soete van Laecke Haulthain (hierna te noemen Willem de Soete) was van 1601-1627 luitenant-admiraal van Zeeland, daarbij van 1623-1625 commandant van alle Nederlandse zeestrijdkrachten. Willem de Soete was een telg uit een Zuid-Nederlands geslacht, waarvan verschillende leden bij het begin van de opstand de zijde van de Prins hadden gekozen. Volgde in 1601 Justinus van Nassau op als luitenant-admiraal van Zeeland.

Willem de Soete was omstreden als vlootvoogd, aangezien hij niet het karakter bezat om zijn kapiteins, die dikwijls nog een geuzenmentaliteit hadden, in het gareel te houden. Hij werd aangesteld vanwege zijn adellijke afkomst, maar miste de benodigde autoriteit. De historicus Duyck spreekt van 'een jammerlijke keuze'. Duyck: 'Wie was nu Haulthain? Een baardeloze knaap, met de zee volkomen onbekend.'

Willem de Soete bestreed met afwisselend succes de Spaanse transportvloten in het Kanaal (1605) en vertrok in 1606 met een eskader naar de Spaanse kusten om daar de Spaanse retourvloten te onderscheppen en te voorkomen dat Portugese oorlogsschepen uitvoeren om de Nederlandse koopvaardijschepen op de Indië route te hinderen. Willem de Soete had met deze operatie weinig succes door gebrek aan beleid en werd daarom vervangen door Heemskerck.

Meer succes had hij daarna bij het bestrijden van de Barbarijse zeerovers in de Middellandse Zee. Maakte zich, buiten zijn schuld, bijzonder impopulair door van 1625-1627 met een hulpvloot deel te nemen aan het beleg van La Rochelle. Deze actie vloeide voort uit het tractaat van Compiègne (1624), waarbij de Republiek zich had verplicht Frankrijk met vlooteenheden te steunen. Wellicht had men er bij het sluiten van dit verdrag niet op gerekend dat de schepen ook op deze manier konden worden gebruikt.

De strijd tegen geloofsgenoten vond in de Republiek weinig begrip. Willem de Soete kreeg een deel van de schuld en trad af (1627). Hij was daarna tot zijn dood gouverneur van Sluis.

Auteurs

A.J. v.d. Kooij, A. Teunis, gecontroleerd redactie 2013, herz. W. van Gorsel, 2018

Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Literatuur