Outokumpu Stainless

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Outokumpu Stainless
Outokumpu in Westdorpe, foto: Website Outokumpu

Bedrijfsprofiel

Bedrijf in roestvrij staal in Westdorpe. Het staalbedrijf opende op 22 april 1993 een vestiging op de Axelse vlakte, nabij Westdorpe.[1] Lange tijd heette het bedrijf Avesta Polarit Processing, maar dit werd in 2003 weer omgezet naar Outokumpu.

Outokumpu is gevestigd op de Axelse Vlakte, nabij Westdorpe en gelegen aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, en onderdeel van de Finse Outokumpu Stainless-groep. De vestiging in Westdorpe fungeert als productielijn waar vanuit wekelijks Finland per schip aangevoerde rollen roestvast staal op maat worden geknipt en verder naar klanten worden vervoerd. De gemiddeld 24 ton wegende stalen rollen worden verder verwekt tot halffabricaten voor de Europese markt.

Overigens dient Westdorpe ook als doorvoerhaven voor Outokumpu's eindproducten.

In 2016 beleefde Outokumpu een topjaar met een productie van 420.000 ton staal. Tot dan toe was 2006 het beste jaar met 392.000 jaar. De extra productie in 2016 werd bereikt ondanks een gelijkblijvend aantal werknemers in Westdorpe (160) en was vooral mogelijk door efficiëntere planning.[2]

Naast de vestiging in Westdorpe heeft Outokumpu in Nederland ook nog vestigingen in Aalten (servicecentrum) en Helmond (verkooporganisatie). In totaal werken wereldwijd ruim 10.000 werknemers voor de Outokumpu-groep, bij een omzet van € 5.690 miljoen (2016).

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten