Walsoorden

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2022 om 14:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walsoorden
Luchtfoto van Walsoorden. Foto: J. Midavaine/Slagboom en Peeters, 13-8-1993. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 39258

Het dorp: kenmerken

(Walzoorden). Walsoorden is een dorp in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, met 335 inwoners (2021). Het dorp maakt sinds de gemeentelijke herindeling van 2003 deel uit van de gemeente Hulst; voordien was het onderdeel van de gemeente Hontenisse.

Walsoorden ligt in een polder die rond 1200 voor het eerst werd bedijkt; in 1622 werd de polder opnieuw bedijkt en ontstond een kleine haven en het huidige dorp. Deze haven heeft een belangrijke rol gespeeld in de landbouw in de streek, bijvoorbeeld voor het vervoer van mout en suikerbieten. In de loop van de 18e eeuw werd het een voorhaven van Hulst.

Walsoorden is lange tijd vertrekpunt van een veerpont over de Westerschelde geweest. Al in 1521 werd melding gemaakt van een veer Hansweert-Walsoorden. In 1943 werd de veerdienst verplaatst naar het traject Kruiningen-Perkpolder. In 2003 kwam ook daar een einde aan en raakte Walsoorden verder in isolement.

Voor de geschiedenis van Walsoorden zie Noorddijkpolder.

Monumenten

De Beaufortsluis, gelegen tussen de Noorddijkpolder en de Zandpolder. Werd herbouwd na de stormvloed van 1906.

Natuur en landschap

Walsoorden ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1 meter. Het dorp ligt aan de Westerschelde, en wel aan de Bocht van Walsoorden, een vaargeul van meer dan 20 meter diep. Voor de kust ligt ook de Schor van Baalhoek. Walsoorden ligt in de Noorddijkpolder die begin eenentwintigste eeuw deels ontpolderd is als natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde.

Auteur

?

Literatuur

Wilderom, Tussen afsluitdammen IV

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984