's-Heerenhoek/EvZ1982-1984

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 13 jan 2022 om 10:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox | above = 's-Heerenhoek }} '''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ''' Dorp binnen de nieuwe gemeente Borsele, Zuid-Beveland; vóór d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
's-Heerenhoek

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Dorp binnen de nieuwe gemeente Borsele, Zuid-Beveland; vóór de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente; kern 1715 inwoners (1980). Tot 's-Heerenhoek behoorde de buurtschap Rijkebuurt. Het dorp is genoemd naar de ambachtsheren van 's-Heer Arendskerke: Ambachtsherenhoek, later 's-Heerenhoek.

Wapen: Dit wapen werd bij K B. van 26 november 1819 aan de gemeente verleend. Het schildhoofd vertoont de drie palen van het wapen van 's-Heer Arendskerke, omdat 's Heerenhoek in die heerlijkheid is gesticht. Het groene veld stelt de dorpsdijk voor met de schuin daaroverheen lopende voetpaden.

Vlag: De vlag van 's-Heerenhoek bestaat uit drie even lange banen zwart-geel-wit. Deze kleuren combineren de wapenkleuren van Brabant (zwart-geel), waarvandaan een groot deel van de bevolking afkomstig was en de pauselijke kleuren (geel-wit), gekozen vanwege de overwegend r.k. godsdienst. Bovendien symboliseert de vlag de ontwikkeling van de gemeente van zwarte armoede tot welvaart (goud en zilver). Bij raadsbesluit van 6 november 1963 is de vlag ingesteld waarmee de Hoge Raad van Adel niet accoord kon gaan.

Varia: Kermis te 's-Heerenhoek op zaterdag, zondag en maandag volgende op de vierde maandag in de maand juli.

Economie: Er is confectie-industrie en een constructiebedrijf voor landbouwmachines, waaronder aardappelrooiers. Voorts overwegend agrarische bedrijven.

Monumenten: De N.H. kerk dateert uit 1672; in 1833 verbouwd. De R.K. kerk, gewijd aan Willibrordus, werd in 1797 gesticht; het huidige kerkgebouw dateert uit 1870.

Geschiedenis: 's-Heerenhoek ligt op een plaats waar de Nieuwe Kraaijert polder (bedijkt 1612), de Borssele-polder (1616) en de West-Kraaijertpolder (1642) elkaar raken. De kerkelijke gemeente, waarvan Nieuwdorp vanaf het begin deel uitmaakte, werd in 1657 officieel in de classis opgenomen en kreeg in hetzelfde jaar haar eerste predikant, Abraham Stroobant. De naam van deze gemeente was Calishoek en niet 's-Heerenhoek, zoals uit de notulen van de classis Zuid-Beveland blijkt. Deze naam bleef tot in de 19e eeuw in gebruik, ook voor de grote r.k. parochie die hier ontstond. Calishoek betekent arme buurt.


AUTEUR

M.P. de Bruin, J.A. Trimpe Burger, S.J.M. Hulsbergen


LITERATUUR

Ab Utrecht Dresselhuis, Wandelingen. A. de Smit, ‘s-Heer Arendskerke. Zie voorts: bibliografie, topografische ingang.


AFBEELDING

Overzichtskaart gemeente ’s-Heerenhoek

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984