Hansweert (hannekinswaerde, Hannekijnswaard; In De Volksmond Hanswest)/EvZ1982-1984

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 30 dec 2021 om 09:22 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dorp in de nieuwe gemeente Reimerswaal,Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 behorend tot de vroeger zelfstandige gemeente Kruiningen; gelegen aan beide kanten van de z...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dorp in de nieuwe gemeente Reimerswaal,Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 behorend tot de vroeger zelfstandige gemeente Kruiningen; gelegen aan beide kanten van de zuidelijke uitmonding van het kanaal door Zuid-Beveland; 1905 inwoners (1980). De economische bedrijvigheid omvat o.a. de bouw en reparatie van schepen en voorts de fabricage van cementwaren. Het dorp had een druk scheepvaartverkeer dat door de aanleg van het nieuwe Schelde-Rijnkanaal is verminderd. Hansweert was lang een belangrijke afvaartplaats voor de veren op Vlaanderen: tussen ca. 1500-1880 een particulier veer en van 1866-1943 Provinciale Stoombootdienst op Walsoorden, waarbij de stoomtram van Hansweert naar het spoorwegstation Vlake een onderdeel vormde van de verbinding met oostelijkZeeuws-Vlaanderen (1913-1933). In 1943 overplaatsing van de veerhaven naar Kruiningen (veer Kruiningen-Perkpolder).

Varia: Kermis op tweede paasdag en dedaarop volgende dinsdag en woensdag.

Geschiedenis: In 1440 werd binnen de parochie Kruiningen de kapel van O.L.V. en St. Thomas te Hansweert vermeld. Tussen Hansweert en de dijk van Yerseke naar Kruiningen lag voor 1324 reeds een zware binnendijk, de Zanddijk, ter bescherming van de Brede Watering ten westen van Yerseke (de Westwatering) tegen inundatie uit het oosten. Deze dijk beschermde in 1530 en 1532, toen de Oostwatering verdronk, de Westwatering voor katastrofale overstromingen; eveneens in 1808 toen de Scheldedijk bij Hansweert doorbrak en de polder Kruiningen overstroomde. Bij de ramp van 1953 brak de dijk bij Kruiningen, waardoor het oostelijk deel van Hansweert onder water kwam te staan. Opnieuw was de Zanddijk waterkerend. Hansweert-Oost en de gehuchten Vlake en Schareburg zullen ten behoeve van de verbreding van het Kanaal door Zuid-Beveland worden afgebroken. Met de ontruiming en afbraak is reeds een aanvang gemaakt (1980). Het is de bedoeling, dat bij voldoende middelen de kanaalwerkzaamheden in 1990 gereed zullen zijn.

Auteur

S.J.M. Hulsbergen, J.A. Trimpe Burger

Literatuur

Zie bibliografie, topografische ingang.

Afbeelding

Gezicht op de sluizen bij Hansweert. Een groot deel van de woningen (onderste helft foto) wordt afgebroken ten behoeve van de verbreding van het kanaal.