Moerschans

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:25 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moerschans

Voormalig fort in Oost Zeeuws-Vlaanderen; aangelegd na de verovering van Hulst door prins Maurits (1591) en gelegen ten noord-oosten van die plaats. Er was een verbinding (linie) tussen de Moerschans en de noordoostelijker gelegen forten De Raap (Rape) en Zandberg Langendampolder). Toen in 1645 Hulst wederom in Staatse handen kwam, werden vanuit de stad `linies van Communicatie' gemaakt, in westelijke richting naar fort Nassau en in oostelijke naar fort Moerschans. Eind 17e eeuw werd de dijk tussen de forten Moer schans en Zandberg uitgebreid met bolwerken. Na de Franse bezetting van Staats-Vlaanderen in 1794 verviel ook fort Moerschans; tijdens de Belgische opstand van 1830 was er nog een militaire wacht. Wallen en gracht van het fort bleven bewaard.


AUTEUR

J. Kuipers

LITERATUUR

K.J.J. Brand. Over het ontstaan van de fortificaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen en aangrenzend gebied. Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Van Empel en Pieters, Zeeland. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.


AFBEELDING

Het beleg van Hulst door Frederik Hendrik (1645). Rechts van de stad het fort Moerschans (vgl. inzet linksboven), links het fort Nassau. Beneden staan de legers opgesteld.