Dijkbewaking

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:11 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijkbewaking

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Systeem dat, bij stormweer gepaard gaande met bijzonder hoge waterstanden, door de S.V.S.D. (Stormvloedwaarschuwingsdienst vroeger Stormvloedseindienst) in werking wordt gesteld ter controle van de waterkeringen. De Nederlandse kust is daarvoor in zes sectoren ingedeeld t.w. Schelde Dordrecht West Holland Den Helder Harlingen en Delfzijl. De sector Schelde is in 1975 ingesteld als apart Scheldedistrict en omvat de provincie Zeeland met West Brabant en Flakkee tot aan de Volkerakdam met als basisstation Vlissingen. De S.V.S.D. draagt zorg dat tot verzending van waarschuwingstelegrammen wordt overgegaan als de verwachting van de hoogwaterstanden t.g.v. meteorologische omstandigheden daartoe aanleiding geeft. Men kent:

het telegram 'advies beperkte bewaking' als in Vlissingen een waterstand verwacht wordt van N.A.P. 3.10 m., het telegram 'advies uitgebreide bewaking' als in Vlissingen een waterstand verwacht wordt van N.A.P. 3.50 m.,

het verergeringstelegram wordt verzonden als hogere waterstanden worden verwacht dan aanvankelijk was doorgegeven:

het opheffingstelegram gaat uit als alle gevaar geweken is.

Na ontvangst van het eerste telegram treffen de dijkbeheerders de nodige voorzorgsmaatregelen, bezetten de telefoonwacht en verwittigen de daartoe aangewezen leden van de dijkwacht (ook wel genoemd dijklegger) die dan de betreffende dijkposten gaan bemannen. Vandaaruit worden de dijken en het verloop van de waterstand voortdurend geobserveerd, terwijl vooral bij uitgebreide bewaking de zeeweringen intensief onder controle worden gehouden.


AUTEUR

M.H. WIlderom