Kadaster

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:04 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kadaster

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


Napoleontische instelling (hier te lande ingevoerd in 1812 en voltooid in 1831), oorspronkelijk met het doel een billijke heffing van de grondbelasting te bewerkstelligen en mitsdien ressorterende onder het ministerie van Financiën. In juni 1973 g ing de dienst onder de naam: Dienst van het Kadaster en de Openbare Registers waarvan de hoofddirectie in Apeldoorn zetelt over naar het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Haar vastgoedsysteem, bestaande uit registers, kaarten en meetgegevens, heeft door de opheffing van de grondbelasting per 1 januari 1979 geen fiscale functie meer en is nu voornamelijk dienstbaar aan:

a. het bevorderen van de rechtszekerheid hij het rechtsverkeer ten aanzien van registergoederen (onroerend goed, schepen en lucht vaartuigen).

b. het leveren van een bijdrage aan de voorbereiding en totstandkoming van landinrichtingsprojecten.

Andere taken van de dienst zijn:

1. het in stand houden van het stelsel van coördinaatpunten van de rijksdriehoek meting.

2. de vervaardiging, het bijhouden en uitgeven van een grootschalige Basiskaart voor Nederland (GBKN).

De dienst onderging in 1974 en volgende jaren een reorganisatie en kent thans provinciale directies, waarin de functies van de voorheen bekende hypotheek kantoren (ook wel 'bewaringen' genoemd), de bureaus van de landmeetkundige dienst wan het kadaster, zomede de kadastrale ruilverkavelingsbureaus zijn verenigd. In Zeeland waren v oordien, behalve in Middelburg, ook in Goes en in Zierikzee hypotheekkantoren en bureaus van de landmeetkundige dienst gevestigd. Deze dienstonderdelen werden respectievelijk per 1 november 1960 en per 1 september 1966 opgeheven en gevoegd hij de overeenkomstige onderdelen in Middelburg. Het 'kadaster' was voor de Tweede Wereld oorlog in Middelburg gevestigd in 'Het Oostindische Huis' aan de Rotterdamse Kaai; dit werd op 17 mei 1940 geheel door brand verwoest, waarbij veel archiefstukken verloren gingen. In 1946 werd in Middelburg in verband met de herverkaveling van het inmiddels weer drooggelegde Walcheren, een bureau Ruilverkaveling ingesteld. De tevoren in het Abdijcomplex en omgeving verspreid gelegen onderdelen van de Directie Zeeland van het Kadaster en de Openbare Registers werden in september 1978 geconcentreerd in een nieuw kantoorgebouw aan de Vrijlandstraat 31 te Middelburg.


AUTEUR

A.H. van der Most