Wilhelm Remigius Ceulen

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 14:01 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ceulen, Wilhelm, Remigius

(Amsterdam, 11 mei 1806 ‒ Middelburg, 16 maart 1868) Musicus en componist in Middelburg


Wilhelm Remigius Ceulen was violist, cellist, pianist, componist, dirigent en stadsmuziekmeester van Middelburg.

Op 11 mei 1806 werd Wilhelm ‘Remi’ Ceulen geboren in Amsterdam. Zijn vader, W. Ceulen senior (1775-1823), toendertijd een beroemd violist uit Amsterdam, leerde hem de viool, cello en piano te bespelen. Hij trad reeds op veertienjarige leeftijd toe tot het orkest van de Franse Schouwburg.


In 1829 verhuisde hij naar Middelburg waar hij stadsmuziekmeester werd. Hij huwde Machtilda Hermans (1806-1887) en zij brachten tien kinderen groot. Zijn komst viel samen met de oprichting van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Deze maatschappij droeg dikwijls bij aan de kosten van de muziekuitvoeringen die Ceulen organiseerde. Ceulen hield vast aan bepaalde beginselen van godsdienstigheid: hij was aangesteld als Bestuurder der Godshuizen in Middelburg en vele van zijn uitvoeringen kwamen ten goede aan de armen. De eerste jaren na zijn aankomst in Middelburg werkte Ceulen voornamelijk als pianoleraar en -stemmer. In deze tijd schreef hij ook enkele van zijn beste composities. Hij won prijzen voor zijn Trio voor viool, altviool en cello en voor een Fantasie in de vorm van een concertino voor viool en orkest.

Aangesteld als eerste violist trad Ceulen toe tot de in 1826 door A. J van Emden opgerichte muziekvereniging Muzijk-Collegie Uit Kunstliefde hierna kortweg ‘Kunstliefde’. Enkele jaren nadien nam Ceulen plaats als aanvoerder van dit gezelschap. Hij behield deze post zijn leven lang. Zijn dood betekende dan ook het einde van het orkest.


In 1831 werd aangekondigd dat Ceulen en vakgenoot C. J. Staes een muziek- en zangschool zouden oprichten maar het volgende jaar overleed Staes. Ceulen besloot om de muziekschool onder de naam Middelburgsche Zangschool volledig te wijden aan het onderricht in de zangkunst. In samenwerking met de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst verwierf de instelling al gauw vele aanmeldingen uit Middelburg en omstreken. Ceulen bleef aan als leraar en schoolhoofd gedurende vijfendertig jaar terwijl hij de school uitbreidde tot een betamelijke zanginstelling voor de provincie. Vanaf 1848 ontving Ceulen een jaarlijks traktement van de voorgenoemde Maatschappij voor zijn onderwijsbezigheden.


De Zangvereeniging: Tot Oefening en Uitspanning, die in Middelburg kortweg bekend stond als de Zangveereniging, opgezet in 1834, was een andere onderneming waarvan Ceulen het leiderschap op zich nam. De Zangveereniging had ongeveer 35 leden. De vrouwelijke leden vormden een grote meerderheid en mannen lieten zich maar moeilijk inmengen. Ceulen moedigde zijn beste leerlingen van de Middelburgsche Zangschool aan om lid te worden van de Zangveereniging. Na de dood van Ceulen werd het leiderschap overgenomen door H. J. Kirrewald en in 1879 door C. J. Cleuver. Bij het honderdjarig bestaan veranderde de naam in Koninklijk Oratorium tot Oefening en Uitspanning.


Ceulen was ook gemoeid met het op touw zetten van de zogenaamde Soirées, avonden waarop verscheidene voorstellingen plaatsvonden. Het kon een Soirée Musicale betreffen met de Zangveereniging, een Soirée Littéraire of een Soirée rondom een ander onderwerp. Het eerste *Zeeuwse Muziekfeest werd gehouden op 22 april 1847 in Middelburg waarbij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en Ceulens Zangvereniging en Uit Kunstliefde betrokken waren. Het grote welslagen leidde tot het tweede Muziekfestival in 1851 en in 1852 tot de oprichting van de Vereeniging van Zeeuwse Muziekfeesten. De muziek die werd gespeeld tijdens deze feestelijkheden, bestond uit: Beethovens Vijfde Symfonie, Ceulens eigen Ouverture in F-majeur, Händels Psalm 100, Haydns Die Schöpfung en vele andere werken. Jaar na jaar ontvingen de uitvoeringen lovende woorden van toehoorders en kunstcritici.

De werken van Ceulen die bewaard zijn gebleven werden niet samengebracht en enkele bevinden zich nu in de Koninklijke Bibliotheek. De staat waarin ze verkeren is zorgwekkend. Er bestaat vaak slechts één druk of handschrift van. Andere zijn louter bekend vanwege vermeldingen in vroegere bronnen.


LIJST MET WERKEN VAN W.R. CEULEN

Le reveil du lion batave. 1831.

Salutatis Hostia, Canticum

Trio voor viool, altviool en cello. 1831. Deze compositie kreeg een prijs van Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en raakte vervolgens zoek.

Fantasie voor viool. Deze compositie kreeg ook een prijs en raakte tevens zoek.

Air favorit sur une romance de l'opéra Preciosa de C.M. de Weber. 1833

Ouverture in F dur voor orkest. Dit stuk was geschreven voor de inwijding van de concertzaal van de Abdij en werd opgedragen aan de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst

Thême varié. 1833.

3 transcriptions: pour violon et piano. 1867.

Adagio de 3me simphonie de F. Mendelssohn-Bartholdy.

Adagio du Quatuor de L. Spohr Op. 58 No. 1 en Mi Bé-mol.

Andante du Quatuor de W.A. Mozart No. 6 en Ut.


AUTEUR

Jules Kuiper, 2012


BRONNEN

‘Binnelandsche tijdingen’, in: Middelburgsche Courant 29 december 1859, pag. 3. http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|195782

‘Honderdvijfentwintig jaar “Tot oefening en uitspanning”’, in: Provinciale Zeeuwse Courant 7 november 1959, pag. 19.

www.krantenbanzeeland.nl

Scherft, P. Een Speurtocht door Zeeuws Muziekverleden (Middelburg, 1984).

http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|390764

Van Emden, A. I. & W. R. Ceulen. ‘Voorloopig Berigt’, in: Middelburgsche Courant 29 december 1864, pag. 4. . http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|195782

Van der Pol, Laurens, ‘De Stads-Muziekmeester van Middelburg W. R. Ceulen’, in: Zeeuws Tijdschrift 19/2 (1969) 36-41.

http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|169300


TREFWOORDEN

Ceulen, Wilhelm Remigius; Tot Oefening en Uitspanning; soirée; Zang- en Muziekschool; Muzijk-Collegie uit Kunstliefde; Stadsmuziekmeester van Middelburg.