Meliskerke

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 13:54 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meliskerke (hugenkerc, Meilofskerke)

Dorp binnen de nieuwe gemeente Mariekerke; 1230 inw. (1980); vóór de gemeentelijke herindeling op 1 juli 1966 een zelfstandige gemeente waartoe sedert 1816 ook het oude Mariekerke (nu Klein Mariekerke) behoorde. In Meliskerke staat het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Mariekerke. Wapen: Dit is het wapen van het oude geslacht Van Meliskerke, dat ook op de wapenkaart van Smallegange (1696) voorkomt en op 31 juli 1817 voor de gemeente bevestigd werd. Vlag: De vlag, die bij raadsbesluit van 4 september 1962 werd vastgesteld, is een aan de regels van de vlaggenkunde aangepaste versie van het wapen. Monumenten: De N.H.-kerk is van omstreeks 1400. Tijdens het beleg van Middelburg (1572-1574) werd zij ernstig beschadigd. Het koor werd bij een ingrijpende verbouwing in de 17e eeuw afgebroken. De scheve stand van de toren, veroorzaakt door verzakking tijdens de bouw, bleef gehandhaafd. In 1959 werd een nieuwe consistorie kamer aangebouwd. De kerk bezit een preekstoel uit de eerste helft van de 17e eeuw en een rococo-orgeltje van omstreeks 1770. In de vloer bevinden zich enkele Romaanse zerken. De Gereformeerde kerk en pastorie werden in 1958-1960 door nieuwe gebouwen vervangen. De korenmolen uit 1801 is een ronde stenen bovenkruier en grondzeiler. Geschiedenis: Het dorp Meliskerke heette aanvankelijk Hugenkerc en later Meilofskerke. De kerk was een dochter van Westkapelle en was gewijd aan St.-Odulphus. Ze werd in 1357 ingelijfd bij de abdij van Middelburg. Reeds in 1251 had bisschop Hendrik I van Utrecht het patronaatsrecht geschonken aan de abt Nicolaes van Middelburg. In 1586 had Meliskerke als predikant Johannes Schyve. Sedert de Reformatie behoort ook het gebied van de voormalige parochie Mariekerke tot de hervormde gemeente Meliskerke.


AUTEUR

J.A. Trimpe Burger

AFBEELDING

Details van het beeldbouwwerk van het rococo-orgeltje (± 1770) te Meliskerke. Gezicht op Meliskerke vanuit het noorden. Tekening door C. Pronk, 18e eeuw.


LITERATUUR

Chavannes-Mazel e.a., Zeeuwse kerken. C. Dekker, Zuid-Beveland. Fruin, Archief O.L.V. Abdij. Grijpink, Register op de parochiën. Van Heel, Nieuwe Walcherse Arkadia. H. Janse, Kerken en torens. Post, Eigen kerken. Van Empel en Pieters, Zeeland. Zelandia lllustrata VIII, 681-682.