Salmonellose (paratyphus)

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Maintenance script (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2014 om 13:51 (Importing text file)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salmonellose (paratyphus)

Darminfectie die door een bacterie, behorend tot de groep der Salmonella's (waartoe onder andere ook de tvphusverwekker behoort wordt veroorzaakt. Men krijgt de infectie door de consumptie van besmet voedsel. De import van besmet veevoedsel van buiten Europa is een belangrijke bron voor deze infecties. die vooral in de zomermaanden frequent voorkomen. Een explosie van deze aandoening kwam in 1874 in Middelburg voor en was zo uitzonderlijk dat ze zelfs internationale aandacht heeft getrokken leverworstvergiftiging). Achteraf is dit, wat toen als een vleesvergiftiging is beschreven, een typische salmonellose geweest. Tegenwoordig komen salmonellosen in Zeeland vaker voor dan in andere provincies. De oorzaken hiervan zouden kunnen zijn: het grote aantal huisslachtingen. Het relatief grote aantal toeristen en de zogenaamde spekclubs (groepen mensen die voor gezamenlijke rekening een varken laten slachten, een typisch Zeeuws gebruik).


AUTEUR

Pel

LITERATUUR

A.A. Fokker en J.P. Berdenis van Berlekom, De leverworstvergiftiging.