Jan Pieter van Baurscheit (de Jonge)/EvZ1982-1984

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Johan Francke (overleg | bijdragen) op 21 jul 2015 om 09:10 (Nieuwe pagina aangemaakt met '(Antwerpen gedoopt 27 april 1699 - Antwerpen 9 of 10 sept. 1768). Architect, beeldhouwer en ontwerper van meubelen te Antwerpen, die veel opdrachten in Zeeland uitv...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Antwerpen gedoopt 27 april 1699 - Antwerpen 9 of 10 sept. 1768). Architect, beeldhouwer en ontwerper van meubelen te Antwerpen, die veel opdrachten in Zeeland uitvoerde. Jan Pieter ontving zijn opleiding van zijn vader, de beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit de oude en zal door diens leveranties in Holland met de daar werkzame Daniel Marot in aanraking zijn gekomen. Bekend is dat Van Baurscheit met Marot samenwerkte bij de bouw van het Huis Huguetan aan het Voorhout in Den Haag, thans nog het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Na het overlijden van zijn vader legde Van Baurscheit zich geheel toe op de architectuur. Zijn werken worden gekenmerkt door een weelderige rococostijl met een sterke voorkeur voor een dominerende middenrisaliet. Van Van Baurscheits werken in Zeeland bestaan thans nog het 'Beeldenhuis' te Vlissingen, althans de naar de Hendrikstraat verplaatste gevel van het huis Westerwijk aan de Dokkade, alsmede het recht daartegenover aan de Houtkade gelegen van Dishoeckhuis gebouwd in 1733 voor Anthonie van Dishoeck. Dit patriciërshuis werd in 1818 tot raadhuis van Vlissingen bestemd en deed als zodanig dienst tot de jaren zestig. Sindsdien staat dit schitterende gebouw te verkommeren als gevolg van een transactie met de Kon.Mij. De Schelde die het terrein kocht maar (terecht) van het Ministerie van CRM geen sloopvergunning verkreeg. Op stilistische gronden kan ook het pand Gortstraat 30 te Middelbur g bekend onder de naam 'Baron Chassé' aan Van Baurscheit worden toegeschreven. Een later werk (1763) is het Huis van de Perre aan het Hofplein te Middelburg, thans het gebouw van de arrondissementsrechtbank. Voor de stad Middelburg leverde Van Baurscheit het ontwerp voor de in 1737-1744 gebouwde Koepoort.

Vele werken gingen echter verloren. Zo bijvoorbeeld het Huis van den Brande (1733) aan de Lange Delft te Middelburg, tot de verwoesting in 1940 in gebruik als Provinciale Bibliotheek. Het hardsteenwerk van de gevel kon nog worden veiliggesteld, maar van het voornemen dit toe te passen in nieuwbouw van de Provinciale Griffie aan het Koorkerkhof moest wegens de slechte conditie van het materiaal worden afgezien. Ook de door Van Baurscheit ontworpen buitenplaats St. Jan ten Heere onder Domburg ging verloren. Dit buitenhuis bevatte een schitterende centraal gelegen zaal met balustrade en koepel. Evenmin bleef het fraaie huis te Oostkapelle, waarvoor hij eveneens het ontwerp leverde, bewaard Als beeldhouwer leverde Van Baurscheit enige grafmonumenten o.m. een marmeren wandtafel voor Suzanna Maria Lonque in de Hervormde Kerk te Oosterland en een muurtafel met wapen voor Barbara Theodora van Willigen (1719) gehuwd met David deHuybert. Van Baurscheit is uitermate belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de architectuur in Zeeland in de loop van de 18e eeuw.