Theo Westerhout
Theo Westerhout | |
---|---|
Theo Westerhout, oud-burgemeester van Vlissingen, 1965. Foto: ZB, Beeldbank Zeeland, PZC, rec.nr. 146284 | |
Geboren | 19 maart 1922 Utrecht |
Overleden | 3 februari 1987 Vlissingen |
Beroep | politicus en burgemeester |
VIAF | Theo Westerhout |
Theo Westerhout was burgemeester van Vlissingen. In landelijk verband was Theo Westerhout vanaf 1956 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Verder was hij staatssecretaris voor binnenlandse zaken in het kabinet Cals, van juli 1965 tot eind november 1966.
Achtergrond
Theo Westerhout groeide op in een orthodox-protestants gezin als zoon van een Utrechtse steenfabrikant-aannemer. Na zijn studie planologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht kwam hij in 1949 als planoloog naar Zeeland. Daar was hij tot 1956 waarnemend hoofd van de Provinciale Planologische Dienst (PPD). Hier was hij nauw betrokken bij het herstel van Walcheren, was hij betrokken bij de afsluiting van de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen en heeft hij mee geholpen met het reconstructieplan Schouwen-Duiveland. Westerhout bleef tot 1965 in dienst van de PPD, de laatste jaren als directeur.
Politieke carrière
Zeeuws politicus
Van 1953 tot 1958 was Westerhout raadslid voor de PvdA in Middelburg en van 1958 tot 1965 wethouder. Tijdens deze periode was hij onder andere verantwoordelijk voor de bouw van een nieuwe schouwburg in Middelburg. Tot zijn portefeuille als wethouder behoorden verder bedrijven, gas, waterleiding, elektriciteit, het slachthuis en kunst en cultuur. Van 1962 tot 1965 trad Westerhout tevens op als fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Zeeland.
Tweede Kamer en staatsecretaris
In landelijk verband was Theo Westerhout vanaf 1956 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Verder was hij staatssecretaris voor binnenlandse zaken in het kabinet Cals, van juli 1965 tot eind november 1966. Zijn functies in Zeeland moest hij daarom opzeggen. In de functie van staatssecretaris was hij onder andere verantwoordelijk voor verschillende wetsontwerpen inzake gemeentelijke herindeling, onder meer die van Zeeuws-Vlaanderen, Tholen en Zuid-Beveland.
Burgemeester
Wageningen
Na twintig jaar in Middelburg te hebben gewoond werd Theo Westerhout per 1 mei 1969 benoemd tot burgemeester van Wageningen. Zijn nieuwe functie betekende ook het einde van zijn Kamerlidmaatschap, waarvoor hij bedankte. In de Gelderse gemeente werd Westerhout vooral geconfronteerd met de uitbreidingsplannen van deze stad in de omliggende uiterwaarden.
Vlissingen
Na drie Wageningse jaren werd Theo Westerhout in mei 1972 benoemd tot nieuwe burgemeester van Vlissingen. Westerhout keerde daarmee terug naar zijn geliefde Zeeland. In Vlissingen was hij de opvolger van de heer D. Roemers, die om gezondheidsredenen zijn taken moest neerleggen.[1]
Als burgemeester van Vlissingen kreeg Westerhout onder andere te maken met de problemen rond scheepswerf De Schelde. In deze periode liet hij zijn sterke betrokkenheid bij de werknemers zien. Verder zette Westerhout zich persoonlijk (succesvol) in om een half hoge brug over het Kanaal door Walcheren te kunnen verwezenlijken. Als burgemeester (en voormalig staatssecretaris van binnenlandse zaken) was Westerhout een groot voorstander van grootschaliger gemeenten, al wees hij het idee van één gemeente Walcheren uiteindelijk af. Daarvoor verschilden ambtenarenstad Middelburg en arbeidersstad Vlissingen volgens hem toch teveel van elkaar. Theo Westerhout stopte per 1 januari 1986 op 63-jarige leeftijd en maakte gebruik van de VUT-regeling. Hij overleed in 1987 aan de gevolgen van een langdurige ernstige ziekte. Hij werd 64 jaar oud.
Tot slot
Theo Westerhout stond bij vriend en vijand bekend om zijn voorkomend, vriendelijk en beheerst optreden. Meer luisteraar dan spreker, die vanuit de protestants-christelijke hoek binnen de PvdA op zijn eigen stille wijze opkwam voor zijn idealen van een rechtvaardige samenleving. Diplomatiek opererend en scherpzinnig in het debat, altijd goed voorbereid en in ieder geval een ras-bestuurder.[2]
Overige bestuursfuncties
- Voorzitter Werkgemeenschap Protestantse Christenen
- Voorzitter stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid
- President-commissaris NV Haven van Vlissingen
- Secretaris-penningmeester van de Stichting Zeeland voor maatschappelijk en cultureel werk *Bestuurslid stichting Cultuurspreiding Zeeland
- Bestuurslid Middelburgse Schouwburg
- Bestuurslid Zeeuwse Muziekschool
- Bestuurslid Zeeuwse Museumstichting
- Gewestelijk bestuurslid PvdA Zeeland
- Voorzitter Zeeuwse gemeenten
- Penningmeester Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)
Trivia
Theo Westerhout was getrouwd en had twee zoons.
Prijzen/eretekens
- Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 1966
- Officier in de Orde van burgerlijke verdienste van Spanje, 1980
Bronnen
Auteur
-W. van Gorsel, 2023