Hans Dert

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 5 jul 2024 om 07:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Dert

Fotograaf Hans Dert op het Abdijplein in Middelburg. Foto: J. Wolterbeek, ca. 1990. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 108807.
Geboren 29 mei 1931 Vlissingen
Overleden 29 januari2024 Vlissingen
Beroep fotograaf

Hans Dert was een Vlissingse fotograaf.

Achtergrond

Hans Dert groeide op in een gezin met drie broers. Zijn ouders hadden een winkel in herenkleding, tabakswaren, spreekinstrumenten, grammofoonplaten en fotografie aan de Nieuwendijk 35 in Vlissingen. Het gezin Dert woonde er boven. Het pand was oorspronkelijk van opa Dert, die er in 1887 een zaak in hoeden, petten en uniformen in was begonnen en later van vader Charles. Vader Charles zou overigens ook nog als fotojournalist werkzaam zijn, onder andere voor De Telegraaf.

Door het oorlogsgeweld raakte het winkelpand van de familie Dert zwaar beschadigd en werd de inventaris in de meidagen van 1940 geplunderd. Zo goed als het ging werden de winkelactiviteiten echter voortgezet en werden er bijvoorbeeld op de stoep voor de winkel pasfoto’s gemaakt. Een in huis wonende onderduiker was achter de schermen als fotolaborant actief. Onder andere werden hier grote aantallen negatieven van het Koninklijk Huis verwerkt voor de ondergrondse. Na de oorlog werd het pand aan de Nieuwendijk in 1948 heropend. Na het afronden van de middelbare handelsschool nam Hans Dert een jaar later Phono-Foto Dert van zijn ouders over.

Fotozaak

Een van de bekendste foto's van Hans Dert betreft de weergave van een storm bij de Oranjemolen, ca. 1970. Prentbriefkaart. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 36860

In november 1957 trouwde Hans Dert met kleuterleidster Ali de Bie, een dochter van een zeeloods en Engelandvaarder. Het jonge paar ging boven de zaak aan de Nieuwendijk wonen. Na de geboorte van hun zonen Cees en Wouter verhuisden Hans en Ali Dert naar de Mey van Streefkerklaan in de Vlissingse wijk Paauwenburg.

Na het overlijden van zijn ouders kocht Hans Dert in 1979 het voormalige Modehuis Daalhuizen aan de Nieuwedijk 39, waardoor de winkel een verkoopoppervlakte kreeg van 325 vierkante meter. In de nieuwe vergrote winkel werden daarna ook platen en video’s verkocht.

In 1987 werd het honderdjarig bestaan van de zaak gevierd.[1] Tien jaar later, Hans Dert was inmiddels 76 jaar, werden de panden aan de Nieuwendijk verkocht. Overnamekandidaten waren er niet. Het fotoarchief, met ongeveer 130.000 (glas)negatieven, werd in 2017 overgedragen aan het gemeentearchief van Vlissingen. Helaas zaten daar veel foto’s van vóór 1954 niet meer in, omdat die tijdens de watersnoodramp (1953) verloren waren gegaan door een ondergelopen kelder.

De bekendste foto’s van Hans Dert betreffen twee foto’s van overslaande golven bij de Boulevard en de Oranjemolen. Hij verwierf er wereldfaam mee en werden bestsellers.

Trivia/privé

In zijn privétijd speelde Hans Dert graag piano en tuinierde hij. De laatste jaren van zijn leven sleet hij met zijn vrouw in een aanleunwoning in de Vredehoflaan in Vlissingen. De met beginnende Alzheimer kampende Hans Dert verloor zijn vrouw Ali in 2022. Daarna verhuisde hij naar Het Hyacintenhuis in Vlissingen, een zorglocatie voor dementerenden. Hier overleed hij op 29 januari 2024 op 93-jarige leeftijd.

Bronnen

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten