Evert Baerends

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 3 mei 2024 om 08:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evert Baerends

Opening fietspad tussen van Sint Annaland naar Poortvliet door gedeputeerde J.D. de Voogd. Foto is gemaakt bij de veiling in Sint-Annaland. Achterop de tandem zit wethouder L.J. Koopman. Onder het publiek herkennen we gemeentesecretaris T. Benou, 2e persoon naast 1e vlaggenstok, voor hem wethouder P. van Schetsen, daarnaast wethouder J. Versluijs en achter de 2e vlaggenstok zien we burgemeester E. Baerends staan. Foto: Prov. Zeeland, oktober 1984. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 134408
Geboren 8 maart 1937 Westervoort
Overleden 18 september 1985 Poortvliet
Beroep wethouder en burgemeester
VIAF W. Hofman

Achtergrond

Evert Baerends groeide op in een gereformeerd boerengezin. Naast een boerderij had de vader van Evert Baerends ook een slepersbedrijf. Nadat zijn vader kort na de bevrijding in 1945 overleed aan verwondingen opgelopen bij de slag om Arnhem werkte Evert Baerends enige tijd samen met zijn broer op de boerderij van zijn ouders.

Na de MULO volgde hij de Middelbare Land- en Tuinbouwschool en verschillende algemene cursussen. Na zijn militaire dienst ging Baerends weer op de ouderlijke boerderij werken en bekleedde hij diverse bestuurlijke functies. Zo was hij van 1958 tot 1961 secretaris van de Gelderse Christelijke jonge boeren, van 1961 tot 1965 secretaris van de Nederlands Christelijke Plattelandsjongeren en van 1965 tot 1968 algemeen secretaris-penningmeester van deze organisatie (te Ede).

Burgemeester in Zeeland

In 1968 trok Evert Baerends naar Zeeland, waar hij secretaris werd van de Christelijke Boeren en Tuinders Bond (CBTB) Zuidwest Nederland. Na een korte tijd namens de ARP als raadslid zitting te hebben genomen in de gemeenteraad van Borsele werd hij in januari 1970 in deze gemeente benoemd tot wethouder, waar hij de portefeuilles onderwijs, sport, recreatie, cultuur en personeelsbeleid onder zijn beheer kreeg. Ruim drie jaar later, op 1 september 1973, werd Baerends benoemd tot burgemeester van de gemeente Middenschouwen.[1]

In deze gemeente ontwikkelde Evert Baerends zich tot een uitstekende burgemeester, die met name de recreatiesector binnen de gemeente naar een hoger niveau bracht. Per 1 december 1978 volgde een promotie en werd hij burgemeester van de gemeente Tholen. Evert Baerends volgde hier burgemeester Van Boeijen op, die eerste burger van Harderwijk werd.[2]

Overige bestuursfuncties

Naast het burgemeesterschap van Tholen vervulde Evert Baerends nog verschillende taken zoals het voorzitterschap van het psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren, het voorzitterschap van het Thoolse Rode Kruis en ‘Uit op Tholen’, lid van de stuurgroep Oosterschelde en de acquisitiegroep Zeeland voor werving van bedrijven. Baerends was tevens lid van het Algemeen Bestuur van de Centrale Post Ambulancevervoer en lid van de Regionale Brandweer Zuidwest Noord-Brabant. Hij was ook mede-oprichter en voorzitter van de Lionsclub Tholen. Ook binnen de ARP en (later) het CDA was Baerends bestuurlijk actief.

Ongeluk

Op 18 september 1985 raakte Evert Baerends tussen Tholen en Poortvliet met zijn auto in een slip terecht en kwam tegen een boom terecht. Hij was op weg naar zijn huis in St. Maartensdijk. Bij dit eenzijdige ongeluk kwam Baerends om het leven. Hij werd 48 jaar.[3]

De overlijdensdienst van Evert Baerends vond onder grote belangstelling plaats in de Nederlands Hervormde Kerk in Tholen. Deze dienst werd geleid door de broer van de Thoolse burgemeester, ds. G. Baerends.

Betekenis

Evert Baerends was een hard werkende burgemeester, die zich met hart en ziel voor zijn gemeente en haar burgers inzette. Ondanks deze dadendrang beschikte hij over een sterk empathisch vermogen en liet hij iedereen in zijn waarde. Mede door deze eigenschappen was hij heel geliefd bij de bevolking en werd als een warm mens beschouwd. Een echte 'burgervader'. De verslagenheid na het dodelijk ongeluk van Evert Baerends was dan ook heel groot.

Prive/trivia

Evert Baerends was getrouwd met Alberta Gerredina Reinders. Het gezin had vier kinderen: twee zonen en twee dochters en een kleindochter. Baerends was in zijn vrije tijd een verwoed liefhebber van de hengelsport.

Bronnen

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten