Albert de Vries

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 22 feb 2024 om 10:58 (→‎Tweede Kamerlid)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert de Vries

Albert de Vries. Foto: Wikimedia Commons (L. Draijer), 2016
Geboren 10 juli 1955 Middelburg
Beroep politicus
VIAF Albert de Vries

Achtergrond

De in Middelburg geboren en opgegroeide Albert de Vries was de zoon van muziekleraar Anthonie de Vries. Albert de Vries groeide op in een familie waarin velen op een of andere manier bij de PvdA betrokken waren. Na de lagere school doorliep hij de HBS-A aan de Stedelijke Scholengemeenschap Middelburg, waar hij in 1972 zijn diploma behaalde. Daarna studeerde hij tot 1979 sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie ging Albert de Vries werken bij de gemeente Goes, later bij de gemeente Middelburg. Daar werd hij hoofd van de het stafbureau sociaaleconomische zaken en statistiek. Later stapte hij over naar de gemeente Vlissingen, waar hij hoofd sectie wonen en milieu werd.

Politieke carrière

Wethouderschap

Hoewel Albert de Vries al sinds de jaren '80 lid was van de PvdA en bestuurslid van de PvdA-Middelburg duurde het tot maart 2002 voordat hij echt in de politieke arena terecht kwam. In dat jaar werd hij in Middelburg wethouder. In zijn takenpakket kreeg hij volkshuisvesting, welzijn, communicatie, wijkontwikkeling en sport. Na de verkiezingen van 2006 ging De Vries door als wethouder en kreeg hij bouwen en wonen, zorg en welzijn, wijkaanpak, grondbedrijf en sport onder zijn beheer. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd Albert de Vries lijsttrekker voor de PvdA en opnieuw werd hij daarna wethouder. In zijn takenpakket kreeg Albert de Vries dit keer bouwen en wonen, jeugd en onderwijs, sport, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), grondbedrijf en accommodaties en de projecten Molenwaterpark, herontwikkeling bouwput, herstructurering Stromenwijk en woonservicezones als takenpakket. Verder werd Albert de Vries wijkwethouder van de wijken ’t Zand/Stromenwijk, Nieuw-Middelburg en de Mortiere. Albert de Vries diende zijn derde termijn als wethouder niet uit. Zijn goede prestaties in Middelburg bleven binnen de landelijke PvdA niet onopgemerkt en zelf had hij ook ambities de Haagse politiek in te gaan.[1] Na tien jaar wethouderschap werd hij in september 2012 na vervroegde Kamerverkiezingen – als gevolg van de val van het kabinet Rutte I - gekozen als Tweede Kamerlid. Op de PvdA-verkiezingslijst stond de Vries op plaats 29 en behaalde hij 4.664 voorkeursstemmen. Als wethouder werd Albert de Vries opgevolgd door partijgenoot Saskia Szarafinski.

Betekenis als wethouder

Als wethouder stond Albert de Vries bekend als een ‘doener’. Onder zijn leiding kregen een aantal wijken, zoals Nieuw-Middelburg, de Magistraatwijk en de Stromenwijk een stevige opknapbeurt en kregen deze stadsdelen nieuwe buurt- en winkelcentra. Een aantal andere ‘successen’ van Albert de Vries betreffen het kleinschaliger organiseren van de zorg in de wijken, het beter neerzetten van de breedtesport en de realisatie van jongerencentrum De Spot. Een teleurstellend dossier voor Albert de Vries – overgenomen van collega-wethouder Van ’t Westeinde - was de bouw van een nieuw theater aan de Zuidsingel. De bouwput verzakte en bleek uiteindelijk een onmogelijke locatie voor een nieuw theater. Voor Middelburg betekende het een financieel debacle van jewelste dat zelfs de landelijke media haalde.

Tweede Kamerlid

Albert de Vries zat uiteindelijk ruim vier jaar in de Tweede Kamer, van 20 september 2012 tot 23 maart 2017. Hij was in deze periode woordvoerder ruimtelijke ordening, rijksdienst en havens en scheepvaart. Namens de socialistische fractie zetelde hij ook in het Benelux-parlement. Concrete onderwerpen waarop Albert de Vries zich in de Tweede Kamer vast beet waren bijvoorbeeld De Omgevingswet, krimp en de Bouwwet. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 stond Albert de Vries opnieuw op de 29e plaats op de PvdA-verkiezingslijst. De teleurstelling was dan ook groot toen hij na een verpletterende verkiezingsnederlaag – de PvdA behaalde slechts 9 zetels – uit de Kamer moest verdwijnen.[2]

Nieuwe uitdagingen

Na zijn Tweede Kamerlidmaatschap was Albert de Vries onder andere Zeeuws ambassadeur van de landelijke zorgorganisatie Driestroom.

Overige relevante bestuursfuncties

  • Voorzitter Stichting Kinderopvang Walcheren

Trivia

In zijn jonge jaren was Albert de Vries een zeer verdienstelijk tafeltennisser bij tafeltennisvereniging St. Laurens, waarvan hij ook voorzitter was. De Vies is getrouwd met Anita Jacobs.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten