Champignon

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Champignon, bron: Raysonho, Wikimedia

Champignon (Agaricus bisporus)

Deze eetbare paddestoel werd na 1945 slechts op enkele plaatsen (Koewacht en Ritthem) in Zeeland gekweekt. Sinds 1963 is de teelt alleen nog maar geconcentreerd in Yerseke. De catastrofe in de oesterteelt in de strenge winter van 1962/63 en de toen vaststaande beslissing de Oosterschelde af te dammen, deed een aantal oesterkwekers besluiten over te schakelen op champienoncultuur. Er zijn 22 bedrijven met samen 73 kweekcellen, gemiddeld 3,3 per bedrijf (Ned. gem. 4,8). De totale kweekoppervlakte bedraagt vrijwel 13000 m met een productie van 1.000.000 kg champi g nons, dit is 77 kg per m per jaar of 19 kg per m per teelt, in 1976/77 gelijk aan het landelijk gemiddelde. Er is een afdeling van de Coöp. Nederlandse Champignonkwekersvereniging, waarvan Yerseke jaarlijks 5300 ton compost en 1876 ton dekaarde afneemt. Yerseke verbouwt een kleine 2% van het Nederlandse areaal.

Auteur

-M.A. Geuze

AFBEELDING Champignonteelt te Yerseke.