Arjaan van de Kreeke

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arjaan van de Kreeke
bron: Krantenbank Zeeland, PZC 9 jan. 1995

'
Geboren 21 februari 1947 's Heer Arendskerke
Overleden 24 augustus 2009 's Heer Arendskerke
Beroep schaatser
VIAF [1]

Zeeuwse schaatser, afkomstig uit 's Heer Arendskerke.

Schaatscarrière

Arjaan van de Kreeke groeide op in een arbeidersgezin in 's Heer Arendskerke. Vijf keer per week trainde hij op de kunstijsbaan De Uithof in Den Haag. Hoogtepunt van zijn schaatscarrière was zijn opname (wanneer?) in de sprintkernploeg voor de schaatsinterland Rusland-Noorwegen-Nederland op de 'wonderbaan' van Alma Ata. Een ander hoogtepunt vond plaats op 29 januari 1977 in het Duitse Grefrath, waar hij tijdens een invitatiewedstrijd in een rit tegen de prominente sprinter Eppie Bleeker 39,6 sec. reed over de 500 meter. Voor het eerst van zijn leven doorbrak hij de magische grens van de 40 seconden. Een lang gekoesterde wens was in vervulling gegaan. De Zeeuw Van de Kreeke behoorde daarmee op dat moment even tot de sprinttop van Nederland.[1]

Van de Kreeke deed tweemaal mee aan de NK sprint. Een keer werd hij zesde en een keer werd hij uitgeschakeld door een val. Daarnaast heeft hij nog tal van schaatsinterlands achter zijn naam staan. Zijn persoonlijke records (jarenlang ook Zeeuwse records): 1000 meter 1,19,9; 1500 meter 2,04,8; 3000 meter 4,26; 5000 meter 7,41 en 10.000 meter 15,55.

Een Zeeuws hoogtepunt was voor Van de Kreeke het winnen van de officiële titel op de halve marathon op 17 januari 1985. In deze op Het Schenge gehouden wedstrijd op natuurijs wist hij de Zeeuwse concurrent Frans van de Berge nipt voor te blijven. [2]

Arjaan van de Kreeke bron:Krantenbank Zeeland, PZC 9 jan. 1995

Arjaan van de Kreeke, tegenover een verslaggever van de PZC: 'Vroeger streefde ik altijd naar de absolute top. Iedereen zei dat er in Zeeland geen goede schaatsers vandaan konden komen. Ik wilde juist bewijzen dat dit niet zo was'.

Persoonlijk

Arjaan van de Kreeke voetbalde ook, bij 'zijn' dorpsclub Arendskerke, die hij altijd trouw bleef. Soms speelde hij 's middags een wedstrijd in het eerste elftal, nadat hij 's morgens al een stevige schaatstraining in de benen had. Na zijn actieve schaatscarrière werd hij een gewaardeerd schaatstrainer en coach. Hij was werkzaam bij de firma Van Weel in Wolphaartsdijk, een firma in land- en tuinbouwmachines.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Noten