Willem Lootens

Uit encyclopedie van zeeland
Versie door Marja (overleg | bijdragen) op 1 jul 2014 om 13:31 (Marja heeft pagina Lootens, Willem hernoemd naar Willem Lootens: hernoemd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lootens, Willem

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


(Delft 1736 - Middelburg 12 jan. 1813). Organist en componist. In 1760 werd hij te Zierikzee benoemd tot organist, in 1763 in dezelfde functie te Middelburg. In het muziekleven uit de tweede helft van de 18e eeuw nam hij een vooraanstaande plaats in. Hij behoorde tot de voorstanders van de verbetering van het psalmgezang en droeg daaraan bij met een bewerking van de 150 psalmen voor orgel, clavecimbel en zangstem (1776). Hij was betrokken bij de bouw en verbouwing van vele kerkorgels: in 1768 met zijn broer Johan Pieter Lootens bij de bouw van een nieuw orgel in de St.-Lievensmonsterkerk te Zierikzee door J. H.H. Bátz, in 1779-83 bij de bouw van een nieuw orgel in de Oostkerk te Middelburg. Over dit project, waarbij zich de nodige tegenslagen voordeden, schreef hij een: Bericht wegens het nieuw gebouwde orgel in de Oostkerk binnen Middelburg in Zeeland (recent uitgegeven in Archief Z. Gen. 1976, 194-207) ter rechtvaardiging van zijn optreden als adviseur. Wegens de controverse werd het destijds niet uitgegeven. Behalve de eerder genoemde psalmen componeerde Lootens Six divertimento's for the piano, uitgegeven door Longman and Broaderip te London (o.m. in British Library) voorts Trois quattuors pour orgue, violon et basse, waarvan geen enkel exemplaar bewaard schijnt te zijn gebleven, even als zijn Choraal in IV stemmen gecomponeerd door den organist W. Lootens, hij gelegenheid der lijkoratie op de heer professor J. Willemsen, g ezongen in de Nieuwe Kerk te Middelburg den 17 meij 1780, voor de 2e wereldoorlog in de Provinciale Bibliotheek van Zeeland voorhanden. In 1771 gaf Lootens een beschrijving van het nieuwe orgel in de Grote Kerk te Zierikzee uit, waarin tevens een waardevolle beschrijving van het buiten gebruik gestelde Niehoff-orgel in deze kerk. Zijn composities staan op een behoorlijk niveau: de divertimento’s zijn speels van karakter, in zijn psalmen heeft hij de teksten op boeiende wijze in de muziek tot uiting gebracht.

Van de tweede generatie dienen te worden vermeld: David Lootens, teken- en muziekmeester te Middelburg, overleden 25 december 1838, David Lootens, organist te Arnemuiden en Jacobus Lootens organist te Goes 1796-1812.


AUTEUR

J.H. Kluiver