Janhagel (Zeeuws-Vlaamse)

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Janhagel (zeeuws-vlaamse), schróatels

Gebak, geheel anders dan gewone Janhagel; het lijkt meer op ontbijtkoek en wordt ook wel stroopjanhagel genoemd of schróatels. Het bestaat uit: bloem, stroop, honing, anijszaad, kaneel (soms koekkruiden) en potas. Het deeg wordt in stukken gesneden van 20 bij 25 cm en op een bakplaat gebakken. Thans wordt het niet meer gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 N Zeeuwsche bloem
  • 0,25 N blanke basterdsuiker,
  • 0,25 N boter
  • 1,5 lood potas
  • 1,5 lood kaneel
  • anijszaad

Bereiding

Werk eerst de boter, potas en suiker met een weinig water goed door elkander en haal er dan de bloem en kaneel door. Het deeg aan lange striemen gelijkelijk rollen net zoals bij het krieken en op een dergelijke wijze snijden. Leg de stukken dan naast elkaar op een goed gesmeerde plaats en bak dit flink heet af. Als de koek gaar is in stukken snijden van ca. 5x5 cm.

AUTEUR

-v.d. Feen

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984