Willem Otto Swaving

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Otto Swaving; Swaving, Willem Otto

(Vianen 17 juli 1855 – Middelburg, 20 mei 1918).

Leraar, gemeentearchivaris van Middelburg en bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek van Zeeland.
W.O. Swaving, bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek, foto: A. Zimmermans, 1910, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 125622

Werkzaamheden en carrière

Als leraar Nederlands en Geschiedenis op de Rijks H.B.S. in Helmond en Middelburg merkt hij literaire kwaliteiten van bepaalde leerlingen snel op zoals bij J.C. van Schagen. In 1896 wordt hij adjunct-archivaris van de gemeente Middelburg en volgt in 1901 archivaris M.H. van Visvliet op. Hij maakt de Inventaris der rechterlijke archieven van Middelburg (1906) van Van Visvliet af. Van zijn hand verschijnt de inventaris Archieven der notarissen, tot 1811, berustende in het gemeente-archief te Middelburg (1916). De gemeente Middelburg wijst hem ook het toezicht en beheer van de gemeentelijke Oudheidkamer toe. Swaving maakt de Catalogus van het Stedelijk Museum van Oudheden te Middelburg (1910). Hij schrijft over de voorwerpen in het museum, zoals ‘Een Middelburgsch Renaissance-portaal. In 1911 verlaat hij het onderwijs en wordt bibliothecaris van de Provinciale Bibliotheek tot zijn plotselinge overlijden in 1918. Swaving werd opgevolgd door Martinus van Empel.

Invloed

Swaving behoort tot de kring van links-socialisten en heeft een moderne visie op het bibliotheekwerk. De bibliotheek heeft niet alleen een wetenschappelijke functie te vervullen maar ook een maatschappelijke. Zijn doel is het vergroten van de lezerskring en hij wil van de bibliotheek een cultureel centrum maken. Volgens Swaving waren naast de geleerde en geletterde personen ook den breeden kring van hen die belangstellen in kunst, letterkunde en algemeene wetenschap een tweede belangrijke groep bibliotheekgebruikers. De burgerij (die zich volgens Swaving vooral zou bezighouden met populair wetenschappelijk werk) vormde een derde belangrijke doelgroep. Na zijn overlijden wordt zijn boekerij, met het accent op moderne letterkunde, overgedragen aan de Provinciale Bibliotheek. Zijn opvolger bibliothecaris M. van Empel maakt een catalogus van de collectie Catalogus van de Provinciale Bibliotheek van Zeeland, 7e deel. Collectie W.O. Swaving (1918). Er komt een aparte Swaving-kamer.

Neven werkzaamheden

Naast zijn functie in de bibliotheek is Swaving bestuurslid van het [http.www.zeeuwsgenootschap.nl Zeeuwsch Genootschap] en maakt hij deel uit van de commissie van de redactie van het jaarboek Archief van het Genootschap. Ook is hij secretaris van de vereniging tot instandhouding van oude gebouwen en publiceert over oude huizen zoals het huis A81, Korte St. Pieterstraat, bij de Gistpoort. Verder is hij medeoprichter van de vereniging ‘Nehalennia, voor het behoud van het Walchers natuur- en stedenschoon’.

Auteur

-Liesbeth van der Geest, (2012).

Literatuur