Andre Bosman

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andre Bosman
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
Andre Bosman, 2020. Foto: Wikimedia Commons
Geboren 20 januari 1965 Maarn
Beroep vlieginstructeur en politicus

Achtergrond en opleiding

Andre Bosman groeide op in een groot gereformeerd gezin. Na de lagere school volgde hij achtereenvolgens de MAVO, HAVO en het VWO, waarvoor hij in 1986 zijn examen afrondde. Daarna volgde Andre Bosman een opleiding als F-16 piloot in Wichita Falls (Texas, VS) en is daarna ook vluchtcommandant, squadronvlieger en vlieginstructeur. Zijn standplaats was de vliegbasis in Woensdrecht. Andre Bosman werkte ook enige tijd als officier op het hoofdkwartier van ISAF in Kaboel (Afghanistan).

Politicus

Andre Bosman had altijd de ambitie om de politiek in te gaan. Toen hij in 2001 in Middelburg kwam te wonen meldde hij zich aan als lid van de VVD en deed vanaf het begin kaderwerk. Hij werd voorzitter van de VVD-Middelburg en vicevoorzitter van de VVD-Kamercentrale Zeeland. Zijn politieke activiteiten in Zeeland bleven bij de landelijk VVD niet onopgemerkt. Het leidde er toe dat de kapitein-vlieger bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 op de 29e plaats terecht kwam. Ondanks de verkiesbare plaats op de VVD-lijst kwam Bosman in 2006 niet in de Kamer terecht. De VVD viel terug van 28 naar 22 zetels en kwam buiten de regering terecht. In 2010 lukte het Andre Bosman wel gekozen te worden in het parlement. Vanuit de 30e plaats op de verkiezingslijst kwam hij op 17 juni 2010 in de Tweede Kamer. In de Kamer werd Andre Bosman woordvoerder Visserij, Waterveiligheid en -veiligheid – onderwerpen die belangrijk zijn voor Zeeland - en Antilliaanse Zaken. In 2012 werd Bosman (plaats 29) herkozen als Kamerlid. Deze verkiezingen waren nodig geworden vanwege het afhaken van ‘gedoogpartij’ PVV in de begrotingsbesprekingen met regeringspartijen CDA en VVD. Bij deze tussentijdse verkiezingen werd de VVD met 41 zetels de grootste. Bosman behaalde bij deze verkiezingen van de Zeeuwse Kamerkandidaten de meeste voorkeursstemmen (6732). In zijn tweede periode in de Kamer, van 2012 tot 2017, werd Andre Bosman voor de VVD ook woordvoerder Energie. Deze portefeuille nam hij over van fractiegenoot René Leegte, die in 2015 gedwongen werd op te stappen. Bij de verkiezingen van maart 2017 verloor de VVD stevig, maar kwam Andre Bosman (plaats 24) toch weer terug in de Kamer. In zijn laatste Kamerperiode werd hij onder andere defensiewoordvoerder. Hoewel Bosman zich beschikbaar stelde voor de Kamerverkiezingen van 2021 nam de VVD afscheid van hem. De partij wilde verjongen en nam afscheid van een aantal oudgedienden, waaronder Bosman. Op 31 maart 2021 nam hij na ruim tien jaar afscheid van de Tweede Kamer.

Zeeuws Kamerlid: betekenis

De vanuit Middelburg heen-en-weer treinende Andre Bosman profileerde zich in de Tweede Kamer duidelijk ook als Zeeuws Kamerlid met aandacht voor specifiek Zeeuwse onderwerpen. Hoewel hij het zelf ook betreurde moest Andre Bosman als Zeeuw uitleggen waarom de marinierskazerne niet naar Zeeland kwam.[1] Hij maakte zich echter wel sterk voor een goed compensatiepakket. Ook bij andere onderwerpen, zoals de verdwijning van Rijksdiensten uit Zeeland, de splitsing van Delta Nutsbedrijven of het behoud van de pulsvisserij, hield hij de belangen voor Zeeland steeds scherp in de gaten. Zelf zag Bosman zichzelf als een ‘oliemannetje’ dat de goede contacten binnen en buiten de fractie bewaakte.

Na de politiek

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer ging Andre Bosman vanaf 1 juli 2021 aan de slag als 'Director Corporate Communication and Government Relations' bij de energieproducent Uniper Benelux N.V.

Onderscheidingen/Eretekens

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 2021

Trivia

Andre Bosman is getrouwd met zijn vrouw Pauline Zadeitz, een onderwijzeres. Het paar heeft drie kinderen.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten