Kastjesvinters

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kastjesvinters en kastjesleurders, kastjesvinter
De kastjesvinter verdween na de oorlog spoedig uit beeld, maar modernere navolgers met ambulante handel waren er nog tot in de jaren tachtig, zoals deze melkhandelaar uit Westkapelle die anno 1961 met een handkar melk langs de huizen verkocht, fotocollectie Polderhuis, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 27357
De makronkast van Alphons Aloysius van Vooren (1881-1959) uit Heille. Met deze kast trok Van Vooren, alias ‘Spieker’, langs kermissen in de streek en stond hij op zondagen in Aardenburg bij de Kaaipoort. Klanten konden hun geld inzetten op een bepaalde kleur. Wanneer de wijzer daarop stil bleef staan, konden ze een vel ‘makrons’ winnen: bitterkoekjes op een ouwel. Verder verkocht Spieker nogablokken, pinda’s en hazelnoten. Bron: Erina Maria Depape, Spieker, de laatste marskramer (Terneuzen, 1981) 48-49.

De rondtrekkende kleinhandelaren die met verschillende benamingen werden aangeduid, kwamen in Zeeland voor tot ver in het derde kwart van de twintigste eeuw. In het laatste kwart van die eeuw verdwenen zij zo goed als helemaal.

AUTEUR

-Jan Zwemer, 2013

BRON

-Voor een historisch overzicht en een uitgebreide beschrijving, zie: tradities Zeeland -Erina Maria Depape, Spieker, de laatste marskramer (Terneuzen, 1981).