Willem Baas
Willem Baas | |
---|---|
Burgemeester Baas. Foto: PZC Archierf, 1967. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland. | |
Geboren | 22 april 1905 Bussum |
Overleden | 27 september1998 Koudekerke |
Beroep | burgemeester Kerkwerve, Sint-Laurens en Sint-Annaland |
Carriere
Willem Baas groeide op in een gereformeerd gezin. Na de HBS in Woerden ging hij aan de slag als volontair bij de Utrechtse gemeente Kamerik, waar hij zijn ambtelijke loopbaan startte. Daarna volgde de gemeente Lange Ruige Weide en in mei 1937 werd Willen Baas, lid van de AR, benoemd tot eerste burger van Kerkwerve. Van zijn verblijf in deze gemeente is bekend dat hij Winston Churchill vroeg het dorp te bezoeken om de rust te vinden, waar Sir Winston in Groot-Brittannië vaak tevergeefs naar zocht . 'Want Kerk-werve betekent Church-hill, komt u hier soms vandaan?'. Helaas lukt het Baas niet de Engelse staatsman te verlokken zijn dorp te bezoeken. In een persoonlijke brief van de primeminister gaf hij aan dat hij er helaas geen tijd voor had...
Na Kerkwerve werd Willem Baas in mei 1952 vervolgens burgemeester van Sint-Laurens. In dit Walcherse dorp wist hij veel tot stand te brengen op het gebied van bijvoorbeeld uitbreidingsplannen, onderwijs- en sportvoorzieningen, straatverlichting en wegverbetering. In mei 1966, toen Sint-Laurens bij de gemeente Middelburg werd gevoegd werd hij burgemeester van Sint-Annaland. Die functie vervulde hij tot zijn afscheid in juni 1971, na 34 jaar burgemeesterschap.
In zijn laatste gemeente kwam onder het burgemeesterschap van Willem Baas nog veel tot stand. Zo werden er nieuwe scholen gebouwd, een jachthaven met een alternatief zwembad voltooid, als ook een sporthal aan de Bierensstraat en een brandput met een fontein. Baas bleef zich tot op het laatst verzetten tegen de inlijving van Sint-Annaland binnen de grote gemeente Tholen.
Willem Baas stond er om bekend dat hij een grote hekel had aan lange raadsvergaderingen. Bovendien was hij een man vol humor. De vriendelijke Baas was daarnaast een markante verschijning doordat hij bij officiële gelegenheden regelmatig verscheen in officieel ambtskostuum met sabel en steek. Bovendien had hij ook een bijzondere hobby: het verzamelen van schedels en skeletten van dieren.
Geheel in stijl nam Willem Baas als laatste burgemeester van Sint-Annaland op 30 juni 1971 's nachts om twaalf uur afscheid van zijn zelfstandige gemeente. In aanwezigheid van burgemeester J.E. van Boeijen van groot Tholen bevestigde hij een nieuw plaatje op zijn voordeur aan de Voorstraat 11: W. Baas, oud-burgemeester.
Pensioen
Na de gemeentelijke herindeling per 1 juli 1971 bleef Willem Baas met zijn vrouw in zijn huis aan de Voorstraat wonen. Pas in mei 1991, nadat zijn vrouw daar al eerder was opgenomen, verhuisde hij naar verpleeghuis Der Boede in Koudekerke. Daar overleed hij ruim zeven jaar later op 93-jarige leeftijd. De heer en mevrouw Baas hadden één dochter.
Prijzen/eretekens
- Erelid EHBO
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 1965
Bronnen
Auteur
W. van Gorsel, 2024
Noten