Lewedorp: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Regel 13: Regel 13:


==Economie==  
==Economie==  
Lewedorp ligt in een welvarende landbouwstreek; er is ook enige industrie: cementwaren en voorgebakken frites.
Lewedorp ligt in een welvarende landbouwstreek; er is ook enige industrie: cementwaren en voorgebakken frites (Mc Cain).


==Auteur==
==Auteur==

Versie van 13 jan 2022 10:15

Lewedorp

Het dorp: kenmerken

Jong dorp binnen de gemeente Borsele, Zuid-Beveland; vóór de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1970 behorend tot de gemeente ’s-Heer Arendskerke. Lewedorp telde op 1 januari 2021 1.735 inwoners. Het dorp is genoemd naar jhr. U.E.Lewe van Neyenstein, van 1892-1932 burgemeester van 's-Heer Arendskerke. Het dorp wordt doorsneden door de oude Rijksweg van Goes naar Middelburg.

Monumenten

De korenmolen `Oranjemolen' uit 1877 is een ronde, stenen, ongetailleerde bovenkruier en stellingmolen.

Geschiedenis

Omtrent de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkelde zich op de plaats van het tegenwoordige Lewedorp een gehucht. Aan deze in de West-Kraaijertpolder gelegen groep huizen wist men aanvankelijk geen betere naam te geven dan Noord Kraaijert omdat het, inmiddels opgeheven, spoorwegstation zo heette. De plaats groeide spoedig uit tot een kerkdorp. In de gemeenteraadsvergadering van 13 augustus 1929 kwam het verzoek ter sprake om het zich steeds uitbreidende dorp te noemen naar de toenmalige burgemeester van 's-Heer Arendskerke. In een plantsoen staat nog een monumentale bank met inscriptie die aan dit gebeuren herinnert.

Economie

Lewedorp ligt in een welvarende landbouwstreek; er is ook enige industrie: cementwaren en voorgebakken frites (Mc Cain).

Auteur

J.A. Trimpe Burger

Literatuur

  • A. de Smit, 's-Heer Arendskerke 2, 74-80.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984