Willem van Gangelt: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marja (overleg | bijdragen)
k Marja heeft pagina Gangelt, Willem Van hernoemd naar Willem van Gangelt: hernoemd
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{InfoboxPersoon
  | above      = Gangelt, Willem Van
| afbeelding =
| naam = Willem van Gangelt
| onderschrift =  
| geboortedatum = Tweede helft 16<sup>e</sup> eeuw
| geboorteplaats =
| overlijdensdatum =
| overlijdensplaats = Aachen
| beroep = Dominicase prior
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/]
}}
}}
(Tweede helft 16<sup>e</sup> eeuw). Dominicaan. Laatste prior van het dominicanenklooster te Zierikzee. Toen Zierikzee door de partij van de Prins werd ingenomen, vluchtte hij naar Aken, doch keerde terstond terug, toen Zierikzee door Mondragon was heroverd. Hij was de enige priester, die toen nog in de stad was en preekte tweemaal per dag in de Grote Kerk onder een grote toeloop van volk. Toen op Petrus en Paulus de katholieken en de soldaten van de koning als vanouds de plechtige ommegang wilden houden heeft hij de beste sieraden van het klooster 'die in verhole plaatsen verborgen waren' voor de dag gehaald. Kort daarna werd de stad door de soldaten van de Prins heroverd. De kostbaarheden en de documenten van het klooster vielen in hun handen en de prior vluchtte opnieuw naar Aken, waar hij 4 of 5 jaar later aan de pest is gestorven.


(Tweede helft 16<sup>e</sup> eeuw). Dominicaan.
==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
 
{{GoToOriginal}}
Laatste prior van het dominicanenklooster te Zierikzee. Toen Zierikzee door de partij van de Prins werd ingenomen, vluchtte hij naar Aken, doch keerde terstond terug, toen Zierikzee door Mondragon was heroverd. Hij was de enige priester, die toen nog in de stad was en preekte tweemaal per dag in de Grote Kerk onder een grote toeloop van volk. Toen op Petrus en Paulus de katholieken en de soldaten van de koning als vanouds de plechtige ommegang wilden houden heeft hij de beste sieraden van het klooster 'die in verhole plaatsen verborgen waren' voor de dag gehaald. Kort daarna werd de stad door de soldaten van de Prins heroverd. De kostbaar heden en de documenten van het klooster vielen in hun handen en de prior vluchtte opnieuw naar Aken, waar hij 4 of 5 jaar later aan de pest is gestorven.
 
 
AUTEUR


==Auteur==
C.P.M. Holtkamp, gecontroleerd redactie 2013
C.P.M. Holtkamp, gecontroleerd redactie 2013


 
==Literatuur==
LITERATUUR
 
N.N.B.W. I.
N.N.B.W. I.


[[category:persoon]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:Kunst & cultuur]]


'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 '''
{{DEFAULTSORT:Gangelt, Willem Van}}
 
 
(Tweede helft 16<sup>e</sup> eeuw). Dominicaan. Laatste prior van het dominicanenklooster te Zierikzee. Toen Zierikzee door de partij van de Prins werd ingenomen, vluchtte hij naar Aken, doch keerde terstond terug, toen Zierikzee door Mondragon was heroverd. Hij was de enige priester, die toen nog in de stad was en preekte tweemaal per dag in de Grote Kerk onder een grote toeloop van volk. Toen op Petrus en Paulus de katholieken en de soldaten van de koning als vanouds de plechtige ommegang wilden houden heeft hij de beste sieraden van het klooster 'die in verhole plaatsen verborgen waren' voor de dag gehaald. Kort daarna werd de stad door de soldaten van de Prins heroverd. De kostbaar heden en de documenten van het klooster vielen in hun handen en de prior vluchtte opnieuw naar Aken, waar hij 4 of 5 jaar later aan de pest is gestorven.
 
 
 
 
 
[[category:persoon]]

Versie van 1 feb 2021 09:53

Willem van Gangelt
Geboren Tweede helft 16e eeuw
Overleden Aachen
Beroep Dominicase prior
VIAF [1]

(Tweede helft 16e eeuw). Dominicaan. Laatste prior van het dominicanenklooster te Zierikzee. Toen Zierikzee door de partij van de Prins werd ingenomen, vluchtte hij naar Aken, doch keerde terstond terug, toen Zierikzee door Mondragon was heroverd. Hij was de enige priester, die toen nog in de stad was en preekte tweemaal per dag in de Grote Kerk onder een grote toeloop van volk. Toen op Petrus en Paulus de katholieken en de soldaten van de koning als vanouds de plechtige ommegang wilden houden heeft hij de beste sieraden van het klooster 'die in verhole plaatsen verborgen waren' voor de dag gehaald. Kort daarna werd de stad door de soldaten van de Prins heroverd. De kostbaarheden en de documenten van het klooster vielen in hun handen en de prior vluchtte opnieuw naar Aken, waar hij 4 of 5 jaar later aan de pest is gestorven.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

C.P.M. Holtkamp, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

N.N.B.W. I.