Herman van Hall: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ Herman van Hall]
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ Herman van Hall]
}}
}}
(Groningen 6 december 1830 - Groningen 11 september 1890). Leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg (1866-1873). Werd in deze functie opgevolgd door Hugo Leonardus [[Gerth]] van Wijk. Herman van hall was een zoon van de Groningse hoogleraar in de plantkunde en landhuishoudkunde H .C. van Hall (1801-1874). Werd in 1853 benoemd tot curator van het Rijksherbarium in Leiden onder leiding van Blume, maar kreeg in 1862 ontslag omdat de minister-president (Thorbecke) op het personeel wilde bezuinigen. Na zijn benoeming op 12 oktober 1866 tot leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg begon Van Hall energiek aan de uitbreiding van de aan de school toebehorende Botanische Tuin (welke lag tussen Noordbolwerk en Molenwater), zodat de verzameling na vijf jaar al 2000 verschillende soorten omvatte. Ten behoeve van het biologieonderwijs schreef hij in 1871 `De kruidtuin van 's Rijks Hoogere Burgerschool te Middelburg', waarin hij naast een opsomming van de voorkomende soorten ook uitgebreide informatie gaf over afleiding en betekenis van de plantennamen alsmede over geschiedenis, biologie en gebruik van de plant zelf. De botanische kennis, opgedaan in zijn Leidse tijd, kwam hierbij goed van pas. Het boek blinkt verder uit doordat alle inheemse Nederlandse namen zijn opgenomen, tot die van de oudste kruidboeken toe.
Leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg (1866-1873). Werd in deze functie opgevolgd door Hugo Leonardus [[Gerth]] van Wijk. Herman van hall was een zoon van de Groningse hoogleraar in de plantkunde en landhuishoudkunde H .C. van Hall (1801-1874). Werd in 1853 benoemd tot curator van het Rijksherbarium in Leiden onder leiding van Blume, maar kreeg in 1862 ontslag omdat de minister-president (Thorbecke) op het personeel wilde bezuinigen. Na zijn benoeming op 12 oktober 1866 tot leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg begon Van Hall energiek aan de uitbreiding van de aan de school toebehorende Botanische Tuin (welke lag tussen Noordbolwerk en Molenwater), zodat de verzameling na vijf jaar al 2000 verschillende soorten omvatte. Ten behoeve van het biologieonderwijs schreef hij in 1871 `De kruidtuin van 's Rijks Hoogere Burgerschool te Middelburg', waarin hij naast een opsomming van de voorkomende soorten ook uitgebreide informatie gaf over afleiding en betekenis van de plantennamen alsmede over geschiedenis, biologie en gebruik van de plant zelf. De botanische kennis, opgedaan in zijn Leidse tijd, kwam hierbij goed van pas. Het boek blinkt verder uit doordat alle inheemse Nederlandse namen zijn opgenomen, tot die van de oudste kruidboeken toe.


==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
{{GoToOriginal}}
{{GoToOriginal}}


 
==Auteur==
 
 
 
AUTEUR
 
F. van Noordwijk, gecontroleerd redactie 2013
F. van Noordwijk, gecontroleerd redactie 2013


 
==Literatuur==
LITERATUUR
*Verdoorn, Zeeuwsche floristiek.  
 
*Stallen, Gerth van Wijk, 802.
Verdoorn, Zeeuwsche floristiek.  
 
Stallen, Gerth van Wijk, 802.
 
 
 
 
 
 
 


[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:Flora]]


{{Infobox
{{DEFAULTSORT:West, Erik}}
| above      = Hall, Herman Van
}}

Versie van 16 nov 2020 10:38

Herman van Hall
300px
tekst
Geboren 6 december 1830 Groningen
Overleden 11 september 1890 Groningen
Beroep Leraar biologie
VIAF Herman van Hall

Leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg (1866-1873). Werd in deze functie opgevolgd door Hugo Leonardus Gerth van Wijk. Herman van hall was een zoon van de Groningse hoogleraar in de plantkunde en landhuishoudkunde H .C. van Hall (1801-1874). Werd in 1853 benoemd tot curator van het Rijksherbarium in Leiden onder leiding van Blume, maar kreeg in 1862 ontslag omdat de minister-president (Thorbecke) op het personeel wilde bezuinigen. Na zijn benoeming op 12 oktober 1866 tot leraar biologie aan de Rijks H.B.S. in Middelburg begon Van Hall energiek aan de uitbreiding van de aan de school toebehorende Botanische Tuin (welke lag tussen Noordbolwerk en Molenwater), zodat de verzameling na vijf jaar al 2000 verschillende soorten omvatte. Ten behoeve van het biologieonderwijs schreef hij in 1871 `De kruidtuin van 's Rijks Hoogere Burgerschool te Middelburg', waarin hij naast een opsomming van de voorkomende soorten ook uitgebreide informatie gaf over afleiding en betekenis van de plantennamen alsmede over geschiedenis, biologie en gebruik van de plant zelf. De botanische kennis, opgedaan in zijn Leidse tijd, kwam hierbij goed van pas. Het boek blinkt verder uit doordat alle inheemse Nederlandse namen zijn opgenomen, tot die van de oudste kruidboeken toe.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

F. van Noordwijk, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

  • Verdoorn, Zeeuwsche floristiek.
  • Stallen, Gerth van Wijk, 802.