ADZ: verschil tussen versies
Regel 27: | Regel 27: | ||
===Drukkerij Meulenberg=== | ===Drukkerij Meulenberg=== | ||
In 2011 wordt de ADZ-vesting in Vlissingen, waar op dat moment nog veertig mensen werken, overgenomen door drukkerij Meulenberg. De bedoeling was dat Meulenberg het pand van ADZ aan de Mercuriusweg 12 plus de inboedel zouden overnemen. De veertig werknemers van ADZ blijven in dienst bij Lété (arbeidsmarktintegratie Walcheren), maar worden vanaf dan gedetacheerd bij Meulenberg. De bedoeling was op termijn alle activiteiten aan de Mercuriusweg in Vlissingen te concentreren. | |||
ADZ Groep functioneert binnen het kader van de Sociale Werkvoorziening en telt zo’n 350 medewerkers, voor een groot deel mensen met een lichamelijke of psychische arbeidshandicap. (Bron: Graficus)''' | |||
===Grafimedia=== | ===Grafimedia=== |
Versie van 15 dec 2017 10:07
ADZ |
---|
Het Administratief Dienstencentrum Zeeland (ADZ) was een voormalige drukkerij in Vlissingen. Het bedrijf maakte onderdeel uit van de sociale werkvoorziening en vormde een samenwerkingsverband waaraan direct of indirect alle Zeeuwse gemeenten deelnamen. ADZ, dat behalve in Vlissingen ook vestigingen had in Goes en Terneuzen, had ongeveer 250 personeelsleden in dienst. Het ADZ was bedoeld voor werknemers die om welke reden dan ook geen deel konden hebben aan het arbeidsproces in het vrije bedrijf en verrichtten werkzaamheden voor derden in de administratieve sector, de automatisering en de grafische industrie. Het bedrijf werd in 2013 opgenomen in het Middelburgse bedrijf Grafimedia, later in Meulenberg Media.
Geschiedenis van het bedrijf
Het begin
In maart 1969 werd onder de naam 'Sociaal Administratief Centrum' (later ADZ) begonnen met werkzaamheden voor mensen met een beperking. Als huisvesting kon gebruik worden gemaakt van het voormalige gemeentehuis van Souburg. Omdat deze behuizing al snel te klein werd, verhuisde het ADZ in 1972 naar een nieuwbouwpand in Vlissingen. Ook dit pand werd al gauw als krap ervaren en werd uitgebreid. Tegelijkertijd werden ook vestigingen in Goes en Terneuzen geopend.
Tussen 1969 en 1977 groeide het aantal werknemers in de drie vestigingen van het ADZ van 53 tot 256 medewerkers. Dit leidde er toe dat in Vlissingen opnieuw huisvestingsproblemen ontstonden. Een (tijdelijke) oplossing werd onder andere gevonden in het huisvesten van een aantal stafdiensten in huurflats in Middelburg. Dit leidde er tenslotte toe dat het ministerie in juli 1980 toestemming gaf voor nieuwbouw aan de Vlissingse Mercuriusweg. Dit gebouw werd bijna drie jaar later, op 3 maart 1983, door prinses Margriet geopend.[1]
2001: Reorganisatie
Eind 2001 wordt een ingrijpende reorganisatie aangekondigd bij het ADZ, omdat de drukkerij van het bedrijf niet langer kon voldoen aan de toenemende vraag naar technische hoogstandjes. Dit hing samen met een wet die in 1999 werd ingevoerd waarin de eisen die aan ADZ-personeel mogen worden gesteld, zijn verlaagd. ADZ bleef wel actief voor eenvoudiger drukwerk. Ongeveer veertig medewerkers werden overgeplaatst.
2006: Tekorten
Vanaf 2006 kwam het ADZ steeds vaker in zwaar weer terecht. Het bedrijf kampt met grote, oplopende tekorten - vaak meer dan een half miljoen euro per jaar. Onder andere door een verlaging van de rijksbijdrage en grote concurrentie van lagelonenlanden moeten de Zeeuwse gemeenten veel toeleggen op het ADZ. Als gevolg hiervan stellen de Bevelandse gemeenten en Tholen het ADZ een ultimatum. Als het bedrijf voor het eind van het jaar geen stappen heeft gezet om beter te draaien, zeggen ze de samenwerking op.
Het ADZ zegt onder andere toe eenvoudiger werk aan te zullen bieden. Dat is nodig omdat het niveau van de werknemers ook lager wordt. De beste medewerkers stromen steeds vaker uit naar gewone bedrijven.
2008: Fusie
De problemen bij het ADZ leidden er toe dat de Zeeuwse gemeenten inzetten op een fusie van het bedrijf met andere partners. In Zeeuws-Vlaanderen ging het bedrijf samen met de Dethon, op Walcheren wilde het ADZ samengaan met de Sociale Dienst Walcheren, Lété en de Kredietbank Walcheren. De drie gefuseerde bedrijven zouden gezamenlijk in het pand van het ROC aan de Edisonweg in Vlissingen moeten komen te zitten. De zogeheten 'frontoffice' van de instellingen zou komen in het stadskantoor in Middelburg. Dat wil zeggen dat klanten vanuit heel Walcheren hier terecht kunnen. De bedoeling was dat deze frontoffice vanaf 1 januari 2010 werkt.
Volgens de planning zou de groenloods van Lété in Middelburg in maart 2010 worden verplaatst. De Sociale Dienst en de Kredietbank zouden in de tweede helft van 2010 naar de Kenniswerf verhuizen en Lété in 2012. Het ADZ zou later volgen. Werktitel voor de nieuwe organisatie was 'Mensontwikkelbedrijf'. Dat leidde hier en daar tot gefronste wenkbrauwen, maar de instellingen benadrukten dat het een voorlopige naam is en dat ze in zijn voor goede suggesties.
Drukkerij Meulenberg
In 2011 wordt de ADZ-vesting in Vlissingen, waar op dat moment nog veertig mensen werken, overgenomen door drukkerij Meulenberg. De bedoeling was dat Meulenberg het pand van ADZ aan de Mercuriusweg 12 plus de inboedel zouden overnemen. De veertig werknemers van ADZ blijven in dienst bij Lété (arbeidsmarktintegratie Walcheren), maar worden vanaf dan gedetacheerd bij Meulenberg. De bedoeling was op termijn alle activiteiten aan de Mercuriusweg in Vlissingen te concentreren.
ADZ Groep functioneert binnen het kader van de Sociale Werkvoorziening en telt zo’n 350 medewerkers, voor een groot deel mensen met een lichamelijke of psychische arbeidshandicap. (Bron: Graficus)
Grafimedia
*14 december 2011: De ouderwetse kerstkaart staat de laatste jaren behoorlijk onder druk. Door social media zoals twitter en facebook gaan veel mensen over op het digitaal verzenden van hun kerstwensen. Bij de Vlissingse tak van Grafimedia Partners, het vroegere integratiebedrijf ADZ, merken ze dat de markt voor gedrukte kerstkaarten nu weer aan het stabiliseren is. De drukkers geloven dat er altijd een markt zal zijn voor de gedrukte kerstkaart omdat er uit het sturen van een kaart betrokkenheid blijkt, waarvoor extra moeite is gedaan.
*9-3-2013: Het Walcherse werkvoorzieningschap Orionis eist ruim vijf ton van de Middelburgse drukkerij Grafimedia. Volgens Orinonis komt de drukkerij zijn betalingsverplichtingen niet na. Het gaat onder andere om achterstallig loon aan medewerkers van Orionis die werken bij de drukkerij en goederen die zijn overgenomen toen ADZ opging in Grafimedia. Directeur John Joossens van Grafimedia erkent dat Orionis geld claimt van zijn bedrijf. (Bron: PZC)
* 1-4-2013: Opgericht in april 2013: Mercuriusweg 12, 4382NC Vlissingen, Overige drukkerijen. De onderneming ADZ / ADZ-Grafimedia is gevestigd op Mercuriusweg 12 te Vlissingen en is actief in de branche Overige drukkerijen. (Bron: oozo.nl)
* Meulenberg Media is ontstaan in 2014 en voortgekomen uit Grafimedia Partners wat een samenwerkingsverband was tussen Drukkerij Meulenberg, Drukkerij ADZ, Drukkerij Verhage, Boekbinderij van de Woestijne en Persë textieldruk.
Auteur
W. van Gorsel, 2017