Daniël Bakker: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{InfoboxPersoon
{{InfoboxPersoon
| afbeelding =  
| afbeelding = [[Bestand:Bakker_1483.jpg|250px]]
| naam = Daniël Bakker
| naam = Daniël Bakker; Daniel Bakker
| onderschrift =  
| onderschrift = Oud-Gereformeerde kerk te Stavenisse, waar Daniël Bakker predikte, ca. 1980, prentbriefkaart D. Letzer, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 1483
| geboortedatum = [[3 februari]] [[1821]]
| geboortedatum = [[3 februari]] [[1821]]
| geboorteplaats = Hoek
| geboorteplaats = Hoek
Regel 11: Regel 11:
}}
}}
== Biografie ==
== Biografie ==
Zoon van Jan Bakker en Cornelia van de Wege, huwde 16 april 1843 met Adriana Vercouteren en verhuisde in 1846 naar de boerderij `De Palmboom' onder 's-Gravenpolder. Na zijn bekering, vormde hij hier een gezelschapskring, waaruit door ds. [[Ledeboer]] een gemeente werd gesticht. In een conflict met de opvolger van ds. Ledeboer, ds. [[P. van Dijke]], kozen een aantal gemeenten zijn partij en beriepen hem als predikant ('s-Gravenpolder, Stad aan 't Haringvliet, [[Nieuw Beijerland]] en [[Borsele]]). Op 18 oktober 1865 liet hij zich door ouderling M. Luijk van Stavenisse tot predikant bevestigen. Hij diende de zogenaamde [[Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten]] tot zijn dood. Toen in het begin van de twintigste eeuw ds. G.H. Kersten erin slaagde, vele Ledeboeriaanse gemeenten en overgebleven zogenaamde kruisgemeenten in het kerkverband van gereformeerde gemeenten samen te voegen, hielden onder meer ook de Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten zich hiervan afzijdig.
Zoon van Jan Bakker en Cornelia van de Wege, huwde 16 april 1843 met Adriana Vercouteren en verhuisde in 1846 naar de boerderij `De Palmboom' onder 's-Gravenpolder. Na zijn bekering, vormde hij hier een gezelschapskring, waaruit door ds. [[Ledeboer]] een gemeente werd gesticht. In een conflict met de opvolger van ds. Ledeboer, ds. [[P. van Dijke]], kozen een aantal gemeenten zijn partij en beriepen hem als predikant ('s-Gravenpolder, Stad aan 't Haringvliet, [[Nieuw Beijerland]] en [[Borsele]]). Op 18 oktober 1865 liet hij zich door ouderling M. Luijk van Stavenisse tot predikant bevestigen. Hij diende de zogenaamde [[Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten]] tot zijn dood. Toen in het begin van de twintigste eeuw ds. [[G.H. Kersten]] erin slaagde, vele Ledeboeriaanse gemeenten en overgebleven zogenaamde kruisgemeenten in het kerkverband van gereformeerde gemeenten samen te voegen, hielden onder meer ook de Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten zich hiervan afzijdig.


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==

Versie van 25 jun 2015 07:02

Daniël Bakker

Oud-Gereformeerde kerk te Stavenisse, waar Daniël Bakker predikte, ca. 1980, prentbriefkaart D. Letzer, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 1483
Geboren 3 februari 1821 Hoek
Overleden 25 november 1885 's-Gravenpolder
Beroep predikant
VIAF [1]

Biografie

Zoon van Jan Bakker en Cornelia van de Wege, huwde 16 april 1843 met Adriana Vercouteren en verhuisde in 1846 naar de boerderij `De Palmboom' onder 's-Gravenpolder. Na zijn bekering, vormde hij hier een gezelschapskring, waaruit door ds. Ledeboer een gemeente werd gesticht. In een conflict met de opvolger van ds. Ledeboer, ds. P. van Dijke, kozen een aantal gemeenten zijn partij en beriepen hem als predikant ('s-Gravenpolder, Stad aan 't Haringvliet, Nieuw Beijerland en Borsele). Op 18 oktober 1865 liet hij zich door ouderling M. Luijk van Stavenisse tot predikant bevestigen. Hij diende de zogenaamde Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten tot zijn dood. Toen in het begin van de twintigste eeuw ds. G.H. Kersten erin slaagde, vele Ledeboeriaanse gemeenten en overgebleven zogenaamde kruisgemeenten in het kerkverband van gereformeerde gemeenten samen te voegen, hielden onder meer ook de Bakkeriaanse oud-gereformeerde gemeenten zich hiervan afzijdig.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-?

Literatuur

-D. Bakker, Barmhartigheid.

-Wessels, Merkwaardig vijftal, 67-83.