Vosse soppen: verschil tussen versies
k Johan Francke heeft pagina Vosse Soppen hernoemd naar Vosse soppen |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 12: | Regel 12: | ||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | == Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | ||
{{GoToOriginal}} | |||
[[category:Kunst & cultuur]] | |||
[[category:veeteelt]] | |||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] |
Versie van 2 jan 2015 12:55
Vosse soppen, vossesoppen |
---|
Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel'.
AUTEUR
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
BRONNEN
-Vader, J., 'Vossesoppen', in: Neerlands volksleven, 13 (1963) 2, 193-200.