Profetenbrood: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
}}
}}
Ruitvormig roomboter-zandkoekje, dat werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten: bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.
Ruitvormig roomboter-zandkoekje, dat werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten: bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.
== Ingrediënten ==
[[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right|300px|Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863]]
*250 gram bloem
*250 gram zelfrijzend bakmeel
*half zakje bakpoeder
*375 gram roomboter
*300 gram witte basterdsuiker
*1 zakje vanillesuiker
*1 theelepel kaneel
*zout
*poedersuiker


== Auteurs ==
== Auteurs ==
Regel 8: Regel 20:


== Literatuur ==
== Literatuur ==
-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:[ http://www.tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/1982-10-01/edition/0/page/5 De Wete, 11/4 (1982) 3-4.]
-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:[http://www.tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/1982-10-01/edition/0/page/5 De Wete, 11/4 (1982) 3-4.]


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==

Versie van 30 dec 2014 12:03

Profetenbrood

Ruitvormig roomboter-zandkoekje, dat werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten: bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.

Ingrediënten

Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863
  • 250 gram bloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • half zakje bakpoeder
  • 375 gram roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • zout
  • poedersuiker

Auteurs

-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Literatuur

-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:De Wete, 11/4 (1982) 3-4.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984