Eiers en beiers: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
k Johan Francke heeft pagina Eiers En Beiers hernoemd naar Eiers en beiers
Johan Francke (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{Infobox
  | above      = Eiers En Beiers
  | above      = Eiers en beiers
}}
}}
Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen


Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
== Bereiding ==
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna worden opgediend, eventueel met een beetje kaneel er overheen.  


== Gerecht bestaande uit (in verhouding) ==
*1 pond onrijpe kruisbessen
*4 eieren
*100 gram suiker
*2 theelepels kaneel
De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.


AUTEUR
== Auteur ==
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)


V.d. Feen
== Literatuur ==
 
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1238284 Tempel, Cees, ‘Een gruwelijk lekker toetje’, in: ''Traditie, tijdschrift over tradities en trends'', 6 (2000) 2, 27.]
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''


-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1405174 Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.]


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}
Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
AUTEUR
V.d. Feen


[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]
[[category:Kunst & cultuur]]

Versie van 5 dec 2014 10:51

Eiers en beiers

Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen

Bereiding

Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna worden opgediend, eventueel met een beetje kaneel er overheen.

Gerecht bestaande uit (in verhouding)

  • 1 pond onrijpe kruisbessen
  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel

De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.

Auteur

-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Literatuur

-Tempel, Cees, ‘Een gruwelijk lekker toetje’, in: Traditie, tijdschrift over tradities en trends, 6 (2000) 2, 27.

-Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.