Zeeuwse Babbelaars: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tbe (overleg | bijdragen)
k Tbe heeft pagina Babbelaars, Zeeuwse hernoemd naar Zeeuwse Babbelaars: uniformiteit
Johan Francke (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Babbelaars, Zeeuwse
  | above      = Babbelaars, Zeeuwse
}}
}}
Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker


'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
== Bereiding ==
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.


== Geschiedenis ==
In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht.


== Trivia ==
In Westkapelle worden de babbelaars -naar de vorm- ook wel ''blokjes'' genoemd.
== Auteurs ==
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
{{Infobox
| above      = Babbelaars, Zeeuwse
}}
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr.bruineof witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine.
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr.bruineof witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine.


Regel 11: Regel 26:




AUTEUR
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
 
{{GoToOriginal}}
v.d. Feen





Versie van 28 nov 2014 14:58

Babbelaars, Zeeuwse

Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker

Bereiding

Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.

Geschiedenis

In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht.

Trivia

In Westkapelle worden de babbelaars -naar de vorm- ook wel blokjes genoemd.

Auteurs

-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Babbelaars, Zeeuwse

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr.bruineof witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine.

Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannekoeksmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.


Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984