encyclopedie van zeeland:Info: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 114: Regel 114:
Mét deeplink wordt de totale code:
Mét deeplink wordt de totale code:
<nowiki><beeldbank_images>http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27</beeldbank_images></nowiki>
<nowiki><beeldbank_images>http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27</beeldbank_images></nowiki>
Er zijn nog 4 commando's:
*links uitlijnen <nowiki>align="left"</nowiki>
*rechts uitlijnen <nowiki>align="right"</nowiki>
*gewone grootte tonen <nowiki>size="default"</nowiki>
*kleine grootte tonen <nowiki>size="small"</nowiki>
Bijvoorbeeld: <nowiki><beeldbank_images>http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27 align="left"</beeldbank_images></nowiki>
Deze afbeelding wordt links getoond.


=Oorsponkelijke tekst blijft in tact=
=Oorsponkelijke tekst blijft in tact=

Versie van 19 nov 2014 15:43

Encyclopedie van Zeeland

ZKH Prins Willem-Alexander ontvangt de encyclopedie van Zeeland uit handen van de heer van Marion, Vlissingen 1984, foto: F.Viergever
ZKH Prins Willem-Alexander ontvangt de encyclopedie van Zeeland uit handen van de heer van Marion, Vlissingen 1984, foto: F.Viergever

Tussen 1982 en 1984 publiceert het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen de Encyclopedie van Zeeland.

Het naslagwerk verschijnt in 3 dikke banden. De inhoud is zeer divers: politiek, bevolking, woonkernen, geschiedenis, personen, flora, fauna, geografie, sport, water, economie, kunst, literatuur en wetenschap, maritieme, bouwkundige en religieuze onderwerpen maar ook het gebruik van de Nederlandse en Zeeuwse taal en volkskunde.

Wiki

Deze wiki is het resultaat van een groot digitaliseringsproject van de Zeeuwse Bibliotheek. Hij bevat alle oorspronkelijke onderwerpen uit de papieren Encyclopedie van Zeeland. Onderwerpen worden artikelen genoemd. Een groot aantal artikelen is herzien en recent bijgewerkt. Bovendien zijn er ook veel nieuwe artikelen toegevoegd op het gebied van sport en muziek. De meest recente tekst wordt eerst getoond, onderaan de pagina verschijnt de oorspronkelijke tekst.

Redactie

De aangeleverde teksten moeten (wetenschappelijk) verantwoord zijn en tegelijk begrijpelijk en leesbaar. Er is geen honorarium verbonden aan het redacteurschap noch aan het auteurschap. Het staat een ieder vrij in de wiki omgeving tekst aan de inhoud toe te voegen. Wel is het zo dat de eindredacteur van de Encyclopedie van Zeeland deze tekst achteraf controleert en bevoegd is om bij foutief gebruik of misbruik de herziene tekst te verwijderen. Publieksparticipatie wordt zeker gestimuleerd maar dit is niet de basis van het project. De Zeeuwse Bibliotheek voert de eindredactie over de artikelen.

Redactieleden

  • Anne Buteijn (projectleider)
  • Johan Francke (eindredactie)
  • Gebruiker:Andrea van Boven (webredactie)
  • Hans Clement (redacteur)
  • Ester van Dooren (beeldredactie)
  • Thea van Beveren (redactie assistente, tot oktober 2014)
  • Peter Sijnke (redacteur, tot juni 2013)

Medewerkers

Deze personen werkten mee aan de totstandkoming:

  • Albert Clement
  • Jeanine Dekker
  • Liesbeth van der Geest
  • Hans Krabbendam
  • Jan J.B. Kuipers
  • Anya Marinissen
  • Kees van Minnen
  • Jeanine Naerebout
  • Studenten University College Roosevelt
  • Jan Zwemer

Auteursrechten

Zie: Auteursrechten

Artikel bewerken

Als je een bijdrage wil leveren aan de Encyclopedie van Zeeland, kan je jezelf registreren.

Encyclopedisch schrijven

De Encyclopedie van Zeeland is een encyclopedie.

  1. Verwijs in een lemma naar gebruikte bronnen
  2. Schrijf neutraal
  3. Gebruik materiaal zonder auteursrecht
  4. Ga respectvol met andere schrijvers van artikelen om

Nieuw artikel schrijven

Je controleert altijd eerst of een artikel al bestaat voordat je een nieuw artikel aanmaakt. Een nieuw artikel moet een duidelijke relatie met Zeeland hebben. Een artikel maken over Commissaris van de Koning Han Polman is wel mogelijk. Omdat hij zelf geen Zeeuw is richt je je in het artikel dan vooral op zijn betekenis voor Zeeland. In het geval dat je een artikel over de Zeeuwse knoop maakt richt je je vooral op de Zeeuwse oorsprong van het sieraad.

Opmaak artikel

Voor het gebruik van parameters in de opmaak van de lemmata kan gebruik gemaakt worden van een uitgebreide uitleg van wikipedia Ook is daar een snelcursus aanwezig.

Algemene commando's

<beeldbank_images align=”left” size=”small”>

<dd> = inspringen

<d/> = vet

<sup> = superscript

<em> = italic

<cite> = citeren

<par> = begin paragraaf

<small> = klein

<align=”right”> uitlijning rechts (ook gebruik van center en left)

== tekst == opmaak voor paragraaf ‘tekst’ naar infobox

=== tekst === opmaak voor subparagraaf ‘tekst’ naar infobox

[[tekst]] link

[[[internetlink]]]

• Begin je door * in te voeren

Audio/video

{{Gesproken Wikipedia klein|Nl-Tweede Wereldoorlog-article.ogg|21602660}}

Extensie .ogg gebruiken Voor geluid heeft men de voorkeur voor Vorbis formaat (nooit van gehoord) Wat ook kan: FLAC, Speex of MIDI met extensie .mid Voor video moet je de Theora codec gebruiken.

Colofon bij personen

{{Infobox

| above =Jacob Boreel (Boreel, Jacob)

(Middelburg 11 maart 1624 – Goes 27 oktober 1687)

politicus

}}

Foto uit Beeldbank Zeeland invoegen

Er is een speciale code: <beeldbank_images></beeldbank_images>

Tussen de >< plaats je de deeplink van de foto. De deeplink is het internetadres digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/[16 letter/cijfers] bijvoorbeeld: http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27

Mét deeplink wordt de totale code: <beeldbank_images>http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27</beeldbank_images>

Er zijn nog 4 commando's:

  • links uitlijnen align="left"
  • rechts uitlijnen align="right"
  • gewone grootte tonen size="default"
  • kleine grootte tonen size="small"

Bijvoorbeeld: <beeldbank_images>http://digitaal.zeeuwsebibliotheek.nl/foto/c1cacce4-97d1-11e3-b05b-1b293968cf27 align="left"</beeldbank_images> Deze afbeelding wordt links getoond.

Oorsponkelijke tekst blijft in tact

De tekst van de oorspronkelijke artikelen uit de papieren Encyclopedie van Zeeland blijven op onaangetast. Je kan ze wel herzien in een nieuwe versie. Je kopieert dan de oorspronkelijke tekst van het artikel. En plakt deze tekst onderaan de pagina. Laat het oorspronkelijke artikel vooraf gaan door de regel: Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Standaardindeling nieuwe artikelen

  • Naam van het artikel
  • Koptitels / subtitels (de daaropvolgende alinea telt telkens 5-20 regels)
  • Lijsten met gepubliceerde werken (optioneel), prijzen, enzovoorts
  • Schrijver
  • Gebruikte bronnen of literatuur
  • Noten (optioneel)
  • Categorieën (trefwoorden)

Schrijvers

In het auteursveld geldt de volgende volgorde:

  1. auteur van een al bestaand artikel
  2. auteur van herziening met jaartal van aanpassing
  3. in geval van een nieuw lemma, auteursnaam met jaar van aanmaak lemma.

Dit ziet er bij een lemma als volgt uit: AUTEUR Ad Beenhakker, herz. Johan Francke (2011). Of bij een nieuw lemma: AUTEUR Peter Sijnke (2011). Uiteraard kunnen ook meerdere personen worden genoemd. Personen worden met voor- en achternaam genoemd, indien voornaam niet bekend is mogen initialen ook. Titelatuur wordt niet aangegeven. Nieuwe lemma’s kunnen eventueel (naar wens van de auteur) wel alleen van een geschiedenisveld worden voorzien zonder de auteur apart te vermelden. Een oorspronkelijke auteur dient echter altijd vermeld te blijven.

Annotatie en literatuurlijst

Omdat in tegenstelling tot de EvZ in de digitale encyclopedie een overzicht van geraadpleegde werken ontbreekt is het noodzakelijk de annotatie op een andere wijze weer te geven. Deze zal bestaan uit het volledig weergeven van de voor en achternaam van de auteur(s), boektitel, plaats van uitgave, jaar van uitgave en/of voor- en achternaam auteur(s), artikeltitel, in: tijdschrifttitel volumedeel/nr. (jaargang) paginering. Bij onduidelijkheid over het weergeven van de juiste titel is het boek P. de Buck, M.E.H.N. Mout, C. Musterd (e.a.), Zoeken en schrijven. Handleiding bij het maken van een historisch werkstuk (Bloemendaal, 1984) de normatieve tekst voor het weergeven van titelannotatie binnen de encyclopedie van Zeeland. Weergave van vensters voor Auteurs- en literatuurveld Alle literatuur wordt aangeduid met de kop ‘LITERATUUR’. Daaronder worden alle werken op alfabetische volgorde van achternaam van auteur gerangschikt (als tweede criterium geldt de boektitel –m.u.v. lidwoorden). Eerst wordt het nieuwste werk van een bepaalde auteur vermeld, oplopend naar het oudste werk.

Categorieën

Geografie bevat de onderwerpen archeologie, geografie, geologie, cartografie, landschap, naamkunde, bodemkunde, toponymie, Nederlands-Oost-Indië, topografie; heerlijkheid en buitenplaatsen.

Bevolking omvat de mens en de samenleving in de onderwerpen: antropologie, bestuur, demografie, onderwijs, planologie, sociologie, staatkunde, vrouwenemancipatie, gezondheidszorg, ruimtelijke ordening en plaats.

De fauna bevat informatie over biologie van diersoorten en fauna die voorkomen in Zeeland.

De categorie Zeeuwen bevat biografische gegevens van personen die in Zeeland zijn geboren en/of er gewoond en gewerkt hebben in de onderwerpen biografieën, genealogie, heraldiek en persoon.

Categorieën over godsdienst, kerken, kerkstromingen en religie.

Flora bevat informatie over de plantsoorten die voorkomen in Zeeland en onderwerpen zoals biologie, flora, landschap, milieu, klimaat en natuur.

Deze categorie bevat alle categorieën die te maken hebben met enige tak van wetenschap zoals: algemene naslagwerken, geneeskunde, kosmografie, recht, weerkunde, wetenschapsbeoefening, wijsbegeerte, cartografie, wapenkunde, maten, bibliotheek, krijgswetenschap en onderwijs.

Categorieën molens, kerkgebouwen, gemeentehuizen, utiliteitsbouw, torens, volkshuisvesting, buitenplaatsen en landgoed.

Categorieën over bosbouw en houtteelt, landbouw, tuinbouw, veeteelt, visserij en jacht.

Bevat informatie over sporten/sportverenigingen, sporters en Zeeuwse sporten.

Categorieën over economie, gilden, gildenpenningen, plaatwerken, verkeer, vervoer, industrie, toerisme, recreatie en maatschappij.

Bevat informatie over stormrampen en inundaties, Nutsbedrijven, waterstaat, deltaplan, waterschap en energie.

Categorieën over scheepvaart, loodswezen, reddingwezen, scheepsbouw en scheepstypen.

Bevat informatie over algemene naslagwerken, brandweer, gastronomie, maten en gewichten, muntkunde (numismatiek), penningkunde, penningen en recreatie.

Zelfde regels als bij nl.wikipedia

Verdere regels omvatten de spellingregels van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Toch_een_paar_regels

  • conventies:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Conventies

  • neutraal standpunt:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Neutraal_standpunt

  • geen origineel onderzoek:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Geen_origineel_onderzoek

  • Verifieerbaarheid:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verifieerbaarheid

  • Spelling:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Spellinggids N.b. de Envcyclopedie van Zeeland wijkt af t.a.v. 2.7.2. (Engelse leenwoorden): tenzij uitdrukkelijk geen andere opties aanwezig zijn worden alleen Nederlandse woorden gebruikt (dus geen content, maar inhoud).

  • Bronnenweergave:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Bronvermelding

  • extern linken:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wanneer_extern_linken

  • etiquette van wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiquette

  • richtlijnen moderatoren:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Richtlijnen_voor_moderatoren

  • kwaliteitsverbetering:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kwaliteitsverbetering

Overleg

Wil je overleggen, stuur dan een e-mailbericht naar info@zeeuwsebibliotheek.nl of maak gebruik van de overlegfunctie.