Oude Kamerpolder: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Polder in de gemeente [[Borsele]]; aangesloten bij het [[Waterschap]] de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans [[Waterschap]] Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 204 ha; hoogteligging gemiddeld 1,0 m + N.A.P. De polder behoort tot de afwateringsgebieden van de gemalen Maelstede in de [[Heer]] Janszpolder (zuidelijk polderdeel) en Van Borssele in de [[Borsselepolder]]. De bebouwing van [[Heinkenszand (heinkijnssanc, Heinkijnssant, Heynckenssant E.a.)|Heinkenszand]] loopt door tot in het noordoostelijke polderdeel. De Oude Kamerpolder werd in de 14e eeuw of omstreeks 1300 als aanwas bedijkt tegen de zuidoostzijde van de [[Ouwelandpolder]] en de zuidzijde van de [[Oosterlandpolder]]. De zuidelijke dijk is waarschijnlijk vóór de bedijking van de [[Nieuwe]] Kamerpolder doorgebroken; hij vertoont hier een sterke inbuiging. De polder behoorde tot de heerlijkheid en de voormalige gemeente Heinkenszand; tot 1959 maakte hij deel uit van het waterschap 's-Heer Arendskerke (opgericht 1880; 's Heer Arendskerkepolder).
Polder in de gemeente [[Borsele]]; aangesloten bij het [[Waterschap]] de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans [[Waterschap]] Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 204 ha; hoogteligging gemiddeld 1,0 m + N.A.P. De polder behoort tot de afwateringsgebieden van de gemalen Maelstede in de [[Heer]] Janszpolder (zuidelijk polderdeel) en Van Borssele in de [[Borsselepolder]]. De bebouwing van [[Heinkenszand (heinkijnssanc, Heinkijnssant, Heynckenssant E.a.)|Heinkenszand]] loopt door tot in het noordoostelijke polderdeel. De Oude Kamerpolder werd in de 14e eeuw of omstreeks 1300 als aanwas bedijkt tegen de zuidoostzijde van de [[Ouwelandpolder]] en de zuidzijde van de [[Oosterlandpolder]]. De zuidelijke dijk is waarschijnlijk vóór de bedijking van de [[Nieuwe Kamerpolder]] doorgebroken; hij vertoont hier een sterke inbuiging. De polder behoorde tot de heerlijkheid en de voormalige gemeente Heinkenszand; tot 1959 maakte hij deel uit van het waterschap 's-Heer Arendskerke (opgericht 1880; 's Heer Arendskerkepolder).


==Auteur==
==Auteur==

Huidige versie van 25 mrt 2025 om 10:42

Polder in de gemeente Borsele; aangesloten bij het Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca. 204 ha; hoogteligging gemiddeld 1,0 m + N.A.P. De polder behoort tot de afwateringsgebieden van de gemalen Maelstede in de Heer Janszpolder (zuidelijk polderdeel) en Van Borssele in de Borsselepolder. De bebouwing van Heinkenszand loopt door tot in het noordoostelijke polderdeel. De Oude Kamerpolder werd in de 14e eeuw of omstreeks 1300 als aanwas bedijkt tegen de zuidoostzijde van de Ouwelandpolder en de zuidzijde van de Oosterlandpolder. De zuidelijke dijk is waarschijnlijk vóór de bedijking van de Nieuwe Kamerpolder doorgebroken; hij vertoont hier een sterke inbuiging. De polder behoorde tot de heerlijkheid en de voormalige gemeente Heinkenszand; tot 1959 maakte hij deel uit van het waterschap 's-Heer Arendskerke (opgericht 1880; 's Heer Arendskerkepolder).

Auteur

J. Kuipers

Literatuur

  • Wilderom, Tussen afsluitdammen III.
  • C. Dekker, Zuid-Beveland.
  • J.P.B. Zuurdeeg, Brede Watering, ’s-Heer Arendskerke.