Isenpolder: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Polder in de gemeente [[Oostburg]]; opgenomen in het [[Waterschap]] Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 23 ha; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis  [[Jong]]-Breskenspolder). In het noorden van de polder, waar geen scheidingsdijk meer is, ligt oostelijke bebouwing van het dorp Nieuwvliet. De oorspronkelijke Isenpolder kwam in 1252 tot stand. Hij inundeerde in 1357 en mogelijk bij de stormvloed van 1375/76 of in 1394. In 1396/97 vond herdijking plaats.In de 16e eeuw, vóór de inundaties wegens de Tachtigjarige oorlog, behoorde de Isenpolder tot de Ser [[Gerard]] Moorswatering. De polder werd in 1613 herdijkt als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders Jacob en Cornelis [[Cats]]. Nadien maakte hij deel uit van het waterschap Groede en Baanst  [[Oude]] Groedsche Polder). Hij viel binnen de voormalige gemeente Groede.
Polder in de gemeente [[Oostburg]]; opgenomen in het [[Waterschap]] Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 23 ha; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis  [[Jong]]-Breskenspolder). In het noorden van de polder, waar geen scheidingsdijk meer is, ligt oostelijke bebouwing van het dorp Nieuwvliet. De oorspronkelijke Isenpolder kwam in 1252 tot stand. Hij inundeerde in 1357 en mogelijk bij de stormvloed van 1375/76 of in 1394. In 1396/97 vond herdijking plaats.In de 16e eeuw, vóór de inundaties wegens de Tachtigjarige oorlog, behoorde de Isenpolder tot de Ser [[Gerard]] Moorswatering. De polder werd in 1613 herdijkt als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders Jacob en Cornelis [[Cats]]. Nadien maakte hij deel uit van het waterschap Groede en Baanst  [[Oude Groedsche Polder]]). Hij viel binnen de voormalige gemeente Groede.


==Auteur==
==Auteur==

Huidige versie van 30 jan 2025 om 13:07

Polder in de gemeente Oostburg; opgenomen in het Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 23 ha; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis Jong-Breskenspolder). In het noorden van de polder, waar geen scheidingsdijk meer is, ligt oostelijke bebouwing van het dorp Nieuwvliet. De oorspronkelijke Isenpolder kwam in 1252 tot stand. Hij inundeerde in 1357 en mogelijk bij de stormvloed van 1375/76 of in 1394. In 1396/97 vond herdijking plaats.In de 16e eeuw, vóór de inundaties wegens de Tachtigjarige oorlog, behoorde de Isenpolder tot de Ser Gerard Moorswatering. De polder werd in 1613 herdijkt als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders Jacob en Cornelis Cats. Nadien maakte hij deel uit van het waterschap Groede en Baanst Oude Groedsche Polder). Hij viel binnen de voormalige gemeente Groede.

Auteur

J. Kuipers

Literatuur

  • Wilderom, Tussen afsluitdammen IV.
  • Gottschalk, Historische geografie.
  • Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.