Hijlikmakers (heiligmakers): verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 30: | Regel 30: | ||
{{GoToOriginal}} | {{GoToOriginal}} | ||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] |
Huidige versie van 12 nov 2024 om 11:17
Hijlikmakers (heiligmakers), 'ielikmaekers |
---|
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.
Ingrediënten
Bereid uit:
- 300 gr bloem
- 175 gr honing
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 20 gr sucade
- 20 gr oranjesnippers
- theelepel kaneel
- theelepel nootmuskaat
- 1 ei.
Bereiding
De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm. dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 minuten; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook Koopdagen).
Auteur
-v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013
Literatuur
-Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335.
-Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123.