Fleur van der Weel: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
| naam = Fleur van der Weel
| naam = Fleur van der Weel
| onderschrift =  Affiche over expositie van onder andere Fleur van der Weel en Anneke van der Vossen in galerie 't Haentje te Paart te Middelburg, 2 oktober 2011. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 25237.
| onderschrift =  Affiche over expositie van onder andere Fleur van der Weel en Anneke van der Vossen in galerie 't Haentje te Paart te Middelburg, 2 oktober 2011. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 25237.
| geboortedatum = [[9 februari]] [[1970]]
| geboorteplaats = [[Middelburg]]
| geboorteplaats = [[Middelburg]]
| overlijdensdatum =  
| overlijdensdatum =  

Versie van 22 aug 2024 10:30

Fleur van der Weel

Affiche over expositie van onder andere Fleur van der Weel en Anneke van der Vossen in galerie 't Haentje te Paart te Middelburg, 2 oktober 2011. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 25237.
Geboren 9 februari 1970 Middelburg
Beroep illustrator
VIAF Fleur van der Weel


Achtergrond

Fleur van der Weel was de derde dochter (uit een gezin van vier) van een Zeeuwse advocaat en zijn partner. Fleur werd vernoemd naar een personage in een Britse tv-serie. Fleur is al op jonge leeftijd gaan tekenen. Ze tekende graag, maar eigenlijk helemaal niet zo veel. Hetzelfde gold voor lezen. Ze hield van lezen, maar als het even kon, speelde ze buiten met haar vriendjes of met haar kleine broertje Jan. Fleur las graag boeken met (heel veel) plaatjes. Als Fleur tegenwoordig zelf een boek illustreert, maakt ze het liefst op elke pagina een tekening.

Opleiding

Op de middelbare school (Atheneum) was Fleur van der Weel een doorsnee leerling met doorsnee cijfers. Na de middelbare school wilde ze zo snel mogelijk naar de grote stad. Daarom vertok ze op haar 18de naar Amsterdam om er Rechten te gaan studeren. Deze studie beviel haar echter niet en na haar propedeuse ging ze naar de kunstacademie in Utrecht, waar ze de opleiding grafische vormgeving ging volgen.

Carrière

Na haar afstuderen aan de kunstacademie belandde Fleur van der Weel in een atelier waar ze een aantal uur per dag kindermeubels beschilderde. Hier ontstond het idee om een aantal illustraties die ze voor de kinderwinkel had ontworpen naar een uitgever te sturen. Ze bundelde een mini boekje met tekeningen en haar moeder schreef er gedichtjes bij. Uitgeverij Querido had interesse voor het werk van Fleur van der Weel en ze kreeg vervolgens een proefopdracht om vijf illustraties te maken bij gedichtjes van Edward van de Vendel. Die illustraties werden enthousiast ontvangen, en hierna kreeg ze toestemming om het hele boek maken: illustraties plús de vormgeving. In maart 2004 wonnen illustratrice Van der Weel en auteur Edward van de Vendel de Woutertje Pieterse Prijs voor dit boek Superguppie (2003).[1]

Ook ontving ze de Vlag en Wimpel prijs voor haar illustraties in dit boek. In de jaren die volgden, publiceerden beiden nog verschillende andere boeken in de Supperguppie boekenreeks. In 2012 publiceerden ze samen ook het boek Hallo, een prentenboek ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Naast kinderboeken maakte Fleur ook affiches, flyers, characters voor onder andere educatieve uitgeverijen, postzegels en animatiefilmpjes voor Sesamstraat. Ze illustreerde boeken van verschillende Nederlandse auteurs, waaronder Bibi Dumon Tak, Fiona Rempt, Magda Ria Rapoye en Rindert Kromhout.

Stijl

In haar teken- en schilderstijl onderscheidt Van der Weel zich door stevige, eenvoudige beelden die op een essentiële manier een gevoel uitdrukken. Hierbij maakt ze zowel (bijna) abstracte taferelen als grote realistische portretten.

Prijzen/eretekens

  • 2004: Woutertje Pieterse Prijs, Superguppie (with Edward van de Vendel)
  • 2004: Vlag en Wimpel, Superguppie

Prive/trivia

Fleur woont met haar man en twee zoontjes in Amsterdam.

Bronnen

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten