Vosse soppen: verschil tussen versies
Importing text file |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Infobox | {{Infobox | ||
| above = Vosse | | above = Vosse soppen, vossesoppen | ||
}} | }} | ||
Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel'. | Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel'. | ||
== AUTEUR == | |||
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | |||
== BRONNEN == | |||
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1109419 Vader, J., 'Vossesoppen', in: ''Neerlands volksleven'', 13 (1963) 2, 193-200.] | |||
BRONNEN | |||
[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1109419 | |||
''' | |||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | |||
Gerecht bestaande uit (naar verhouding) 1 kg varkenskluif, 1½ pond stoofperen (Giezer Wildeman) en 1 kg kleine aardappels. Kook de kluit met de ongeschilde, gewassen peren één uur in een halve liter water met wat zout. Kook de kleine geschilde aardappelen nog 20 min. mee. Dien alles in het kooknat op. Het gerecht werd vroeger na de slacht gemaakt (vosse= verse). Op Tholen kent men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel’. | Gerecht bestaande uit (naar verhouding) 1 kg varkenskluif, 1½ pond stoofperen (Giezer Wildeman) en 1 kg kleine aardappels. Kook de kluit met de ongeschilde, gewassen peren één uur in een halve liter water met wat zout. Kook de kleine geschilde aardappelen nog 20 min. mee. Dien alles in het kooknat op. Het gerecht werd vroeger na de slacht gemaakt (vosse= verse). Op Tholen kent men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel’. | ||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] |
Versie van 22 okt 2014 12:48
Vosse soppen, vossesoppen |
---|
Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel'.
AUTEUR
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
BRONNEN
-Vader, J., 'Vossesoppen', in: Neerlands volksleven, 13 (1963) 2, 193-200.
Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
Gerecht bestaande uit (naar verhouding) 1 kg varkenskluif, 1½ pond stoofperen (Giezer Wildeman) en 1 kg kleine aardappels. Kook de kluit met de ongeschilde, gewassen peren één uur in een halve liter water met wat zout. Kook de kleine geschilde aardappelen nog 20 min. mee. Dien alles in het kooknat op. Het gerecht werd vroeger na de slacht gemaakt (vosse= verse). Op Tholen kent men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel’.