Goudhaantje: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacqueline (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox | above =Goudhaantje }} GOUDHAANTJE (Régulus régulus; W.:winterkoninkje) De kleinste Nederlandse vogel. Dunne snavel, oranje of gele kruin, beg...'
 
Jacqueline (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
  | above      =Goudhaantje
  | above      =Goudhaantje
}}
}}
[[Bestand:Goudhaantje.jpg|thumb|right300px|Goudhaantje, bron: Wikimedia]]
==Goudhaantje (Régulus régulus)==
De kleinste Nederlandse vogel. Dunne snavel, oranje of gele kruin, begrensd door zwarte streep boven het oog. Dubbele streep op de vleugel. Zeer hoge scherpe zang. Roep: een ijl `sie-sie', niet te verwarren met de roep van de [[boomkruiper]]. In Zeeland schaarse broedvogel (25-50 paar) van gemengde loof- en naaldbossen of naaldbomen in de duinen van Walcheren, Schouwen en Zeeuws-Vlaanderen. Vrij algemene doortrekker en wintergast in bossen en grote tuinen. Het vuurgoudhaantje (Régulus ignicapillus) is te onderscheiden van het goudhaantje door een witte en een zwarte oogstreep extra. Bronskleurige vlek op de hals. In Zeeland niet algemene doortrekker en wintergast in dezelfde gebieden als het goudhaantje. Dialect; Walcheren: winterkoninkje.


 
==Auteur==
GOUDHAANTJE (Régulus régulus; W.:winterkoninkje)
-P.L.  Meininger
De kleinste Nederlandse vogel. Dunne snavel, oranje of gele kruin, begrensd door zwarte streep boven het oog. Dubbele streep op de vleugel. Zeer hoge scherpe zang. Roep: een ijl `sie-sie', niet te verwarren met de roep van de *boomkruiper. In Zeeland schaarse broedvogel (25-50 paar) van gemengde loof- en naaldbossen of naaldbomen in de duinen van Walcheren, Schouwen en Zeeuws-Vlaanderen. Vrij algemene doortrekker en wintergast in bossen en grote tuinen. Het vuurgoudhaantje (R. ignicapillus) is te onderscheiden van het goudhaantje door een witte en een zwarte oogstreep extra. Bronskleurige vlek op de halszijde. In Zeeland niet algemene doortrekker en wintergast in dezelfde gebieden als het goudhaantje.
 
AUTEUR
P.L.  Meininger


[[category:Fauna]]
[[category:Fauna]]
[[category:Vogels]]
[[category:Vogels]]

Versie van 14 okt 2021 09:00

Goudhaantje
Goudhaantje, bron: Wikimedia

Goudhaantje (Régulus régulus)

De kleinste Nederlandse vogel. Dunne snavel, oranje of gele kruin, begrensd door zwarte streep boven het oog. Dubbele streep op de vleugel. Zeer hoge scherpe zang. Roep: een ijl `sie-sie', niet te verwarren met de roep van de boomkruiper. In Zeeland schaarse broedvogel (25-50 paar) van gemengde loof- en naaldbossen of naaldbomen in de duinen van Walcheren, Schouwen en Zeeuws-Vlaanderen. Vrij algemene doortrekker en wintergast in bossen en grote tuinen. Het vuurgoudhaantje (Régulus ignicapillus) is te onderscheiden van het goudhaantje door een witte en een zwarte oogstreep extra. Bronskleurige vlek op de hals. In Zeeland niet algemene doortrekker en wintergast in dezelfde gebieden als het goudhaantje. Dialect; Walcheren: winterkoninkje.

Auteur

-P.L. Meininger